A hónap szakembere

2019. április 1.

Szabó Zsolt logisztikai vezető, BorgWarner Oroszlány Kft.

Miért kezdtél el érdeklődni a logisztika iránt, milyen szakmai mérföldkövek mentén jutottál el a jelenlegi pozíciódba?

A székesfehérvári középiskolai évek után a budapesti Bólyai János Katonai Műszaki Főiskolára felvételiztem, sikerrel, s a hadtáp-logisztika szakon tanultam. A főiskolai tanulmányok mellett diákmunkásként dolgoztam a TNT repülőtéri depójában is, ahol nagyon jó társaságba kerültem, kifejezetten tetszett az állandó pörgés. Itt kezdődött el tulajdonképpen a logisztika iránti vonzódásom, ahol export-import csomagok feldolgozásával, dokumentálásával, szállítólevelek rögzítésével is foglalkoztam. Miután a tanulmányaimat 1997-ben befejeztem, egy évig a Vám- és Pénzügyőrség székesfehérvári hivatalában dolgoztam. Szakmai pályafutásom következő állomása a székesfehérvári Ford Hungária Termelő és Értékesítő Kft. volt, ahol anyaggazdálkodó pozícióba kerültem. Itt kezdtem el mélyebb tapasztalatokat szerezni a logisztikával, azon belül is a gyártástervezés, készletgazdálkodás, beszállítói és vevői kommunikáció területén. 2002-ben neveztek ki az akkor már Visteon néven működő vállalat anyaggazdálkodói csoportjának élére, majd 2006-ban, logisztikai vezetőként a teljes logisztikai terület irányítása – beleértve a csomagolási, fuvarozási, vám- és raktározási feladatokat – hozzám tartozott. Végül 2015 novemberében csatlakoztam a BorgWarner Oroszlány Kft. Turbo üzletágához. 
 
Megosztanál velünk egy emlékezetes pillanatot, amely meghatározó volt a szakmai pályafutásod során?

Még csak 6 hónapot töltöttem el a BorgWarnernél, amikor egy szervezeti változás miatt a napi munka mellé egy párhuzamos – projekt jellegű – megbízatást is kaptam. Ez 2016 májusában történt, és a már korábban eldöntött bővítéshez, valamint a kivitelezés alatt álló épülethez kapcsolódóan kellett mintegy fél év alatt nulláról felépíteni szinte a teljes logisztikai folyamatot. Így meg kellett tervezni a raktári layoutot, meghatározni a raktári és gyártási kiszolgálási folyamatokat, tendereztetni és beszerezni a szükséges anyagmozgató eszközöket, de ez idő alatt egy európai FTL (komplett rakomány) fuvartendert is futtatnunk kellett, vagyis nagyon összetett feladat volt. Mindezek mellett a magánéletemben is komoly változásokkal szembesültem. Ezen a területen egy költözés és gyermekem születése hozott újabb – pozitív értelemben vett – kihívásokat. Egyszóval igen mozgalmas és sikeres volt a 2016-os év, s hadd tegyem hozzá, hogy kollégáim és a családom támogatása is elengedhetetlen volt a célok eléréséhez.

Vezetőként mit tartasz fontosnak a döntéshozatalakor?

Nagyon szeretem és tisztelem a hagyományokat, így a különféle népszokásokat is, de a munkámban az a szó, hogy „szoktam”, nem létezik. Mindig hangsúlyozom, folyamatosan keresni kell annak a lehetőségét, hogyan tehetjük jobbá, könnyebbé a mindennapokat, és fontosnak tartom, hogy munkánk során ne a berögződések vezessenek minket. Ezért mindig meghallgatom és figyelembe veszem a kollégák javaslatait, ötleteit a döntéseim meghozatalakor is.