A hónap szakembere

2018. április 1.

Halász Anna, az IBM váci gyárának EMEA Trade Compliance Program Managere, ERC

Miért éppen a vámszakmát választotta?

Egy német-magyar kisvállalatnál kezdtem vámszakmai „pályafutásomat”. Ezt a céget egy kilencedik emeleti panellakásban kezdtük megtervezni, majd beindítani és rövid idő alatt sikeres vállalkozássá tenni. Mivel a cég akkori ügyvezetője fontosnak tartotta a dolgozók továbbképzését, úgy gondoltam: itt az idő egy érdekes, külkereskedelemmel foglalkozó cégnél egy kulcsfontosságú terület meghódítására. Ez volt a vám. És hogy jó döntést hoztam-e? Úgy gondolom, hogy igen, mivel több mint 29 éve ezen a területen dolgozom.

Miért és mikor csatlakozott az IBM csapatához?

Jelentős változás volt, amikor Székesfehérváron 1995-ben megalakult az IBM, és a gyártóüzembe vámszakembert kerestek az akkor még vámszabadterületként működő gyáregység vámtevékenységének megszervezésére. Az IBM-nél 1996-ban kezdtem el dolgozni és még ma, 22 év után is úgy gondolom, hogy ez nagyon jó döntés volt.

Mi volt ez első fontosabb vámszakmai feladata?

A cég vámszabadterületen működtetett büféinek vámszakmai véleményezése. De az első feladatok sikeres teljesítése után természetesen kibővült a feladatköröm, és számomra még ma is a legfontosabb a folyamatos fejlődés. Ez a lehetőség az IBM-nél teljes mértékben adott. Itt lehetőség van különböző projektek indítására vagy az azokban való részvételre akár projektvezetőként, akár a csapat tagjaként. Nem tudok annál nagyszerűbb feladatot elképzelni, mint amikor új, jobb dolgokat hozunk létre együtt egy kiváló csapattal. De ennél a cégnél lehetőségem volt vezetőként is kipróbálni magam, először Székesfehérváron, majd Vácon, ahol jelenleg az IBM gyártóüzeme működik.

A vámterület mellet van-e olyan szegmens, amelyben otthon érzi magát?

A vám mellett a másik szerelmem a logisztika. Örülök, hogy a logisztikai kiszervezést menedzselhettem, amelynek voltak szép és emlékezetes, illetve nagyon fájdalmas részei is. Fájdalmas volt a kollégáktól elbúcsúzni, de ez szükséges volt ahhoz, hogy kialakítsunk egy jól működő rendszert, amely messze túlmutat Magyarországon, hiszen world wide folyamatról van szó. A logisztikai „kitérő” után ismét visszatértem a vámszakmához és már az alvállalkozóval együtt próbáljuk kialakítani azokat a folyamatokat, amelyek megfelelnek a jogszabályi elvárásoknak és biztosítják a cég folyamatos működését. A 7/24 gyártás a szállítás biztosítása a meglévő jogszabályok adta lehetőségek kihasználásával, a kollégák elhivatottságával és a naprakész folyamatokkal teljesíthető. Sikeresen megfelelünk a saját magunk által támasztott követelménynek: vámprobléma miatt szállítás nem maradhat el!

Fel tudna idézni egy emlékezetes momentumot a múltból?

Gyakran eszembe jut az első instrukció, amit a cég egykori igazgatója mondott nekem: elvárás, hogy a jogszabályok maximális betartásával, de az azok adta lehetőségek kihasználásával végezzem a munkámat.

Hogyan látja a jövőt?

Számos publikációban olvashatjuk, hogy a logisztika már tudományággá fejlődött, és messze túlmutat azon, amit egy logisztikai előadássorozat megnyitóján az otthont adó város polgármestere mondott, miszerint nagyon fontos, hogy a kamionsofőrök beszéljenek minél több idegennyelvet, mert ez a jövő. De ettől a véleménytől eltekintve egyet kell érteni azzal, hogy a logisztika és annak részeként a vám is tudománnyá nőtte ki magát. Nincs olyan projekt, ahol ez a terület ne szerepelne az üzleti döntések előkészítésében. Ahhoz viszont, hogy ezeknek az elvárásoknak megfeleljünk, elengedhetetlen a tudás „karbantartása”. A vámszakma az uniós csatlakozás után nem leértékelődött, hanem egyre fontosabbá válik. Az ezen a területen dolgozó szakemberek munkája egyre inkább felértékelődik, mivel sajnos itt is jelentős szakemberhiánnyal szembesülünk. Szükség van a szakemberképzés megújítására, hogy a folyamatosan változó, új elvárásoknak megfelelő vámszakemberek kerüljenek be a gazdasági vérkeringésbe. Az ilyen jellegű képzések kialakításában jelentős szerepet vállal a Magyar Vámszövetség, amely például elsőként kapta meg a lehetőséget az Uniós Vámkódex szerinti akkreditált vámszakértő-képzés elindítására. Számomra ez a jövő: a folyamatos önképzés, az új megoldások keresése és a tudás átadása a fiatal kollégáknak.

Supply Chain Monitor