Megkezdődik a bajai kikötő fejlesztése

2018. június 15. Beruházás | Egyéb szektorok

A Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. (Bajai OKK Kft.) támogatás felhasználásával valósítja meg a bajai kikötő fejlesztését. Az elszámolható költségek finanszírozása a projekt előkészítését és megvalósítását illetően a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történik. A projekt összköltsége nettó 3,805 milliárd forint. A tervezett fejlesztés keretében a rakpart, valamint a hozzá kapcsolódó út és parkoló építése, a partfal állékonyságának helyreállítása, a nehézberakó kiépítése, valamint „zöld kikötő” fejlesztése, vasútépítés és rakodó berendezések telepítése történik – jelentette be a társaság június 15-én, sajtóközleményben.

A Bajai OKK Kft. által az IKOP-2.1.0-15-00000 „Nemzetközi (TEN-T) vasúti és vízi elérhetőség javítása” tárgyú pályázati felhívásra benyújtott Támogatási Kérelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. szeptember 30-i dátummal elfogadta. A bajai kikötőt üzemeltető társaság 94,99%-os támogatási intenzitás mellett 5,01% önerővel járul hozzá a kikötő infrastrukturális fejlesztésének megvalósításához. A tervezett beruházás elősegíti a bajai kikötő meglévő szolgáltatási színvonalának növelését, a kikötő, egyben intermodális logisztikai központ infrastruktúrájának fejlesztését, amely a kikötő intermodális kapacitásának fokozása és a vízi áruszállítás volumenének növelése érdekében elkerülhetetlen.

A Támogatási Szerződés 2016. december 12-én lépett hatályba, a közbeszerzési eljárások lezajlottak. A fő közbeszerzési eljárás (tervezési és kivitelezési feladatok ellátása) június elején lezárult. A nyertes vállalkozó a Duna Aszfalt Kft., ajánlata 3 443 009 599 forint. A Bajai OKK Kft. a nyertes ajánlattevővel a szerződést 2018. június 15-én írta alá, így a tervezési és kivitelezési munkák megkezdésének további akadálya nincs. A tervezési feladatok várhatóan az idei év nyarán, míg a kivitelezés a tervezéssel részben párhuzamosan, részben a tervezést követően, várhatóan idén ősszel megkezdődik.

(SCM)