Rekordot döntött a nemzetközi kikötők konténerforgalma

2020. november 24. Logisztika | Egyéb szektorok

A világkereskedelmi forgalom felfutására utal az októberben rekordszintre emelkedő kikötői konténerforgalmi index.

Az RWI (Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung) és az ISL (Institut für Seeverkehrswirtschaft und Logistik) kutatóintézetek által november 24-én közzé tett, közösen kalkulált konténerforgalmi index új rekordszintre, 122,6 pontra emelkedett az előző havi 119,6 pontról. Az index összetevői között októberben a kínai kikötők forgalma mellett a Kínán kívüli kikötők forgalma is jelentősen emelkedett. A németországi és észak-európai gazdasági aktivitással szorosan korreláló Nordrange-Index is jelentős mértékben emelkedett októberben, és már csak mindössze 1,1 pont választja el a koronavírus-válság előtt elért rekordérétékétől.

– Kifejezetten dinamikusan alakult októberben a világkereskedelmi forgalom. Úgy tűnik a koronavírus-válság miatt bekövetkezett visszaesésen mostanra már sikerült túljutni. Azt pedig majd még meglátjuk, hogy a járvány visszaszorítására ismét életbe léptetett gazdasági megszorítások milyen hatással lesznek a nemzetközi konténerforgalomra – mondta Torsten Schmidt, az RWI konjunktúrakutatója.

A konténerforgalmi index a nemzetközi külkereskedelmi forgalom megközelítő számszerűsítésére szolgál a havi rendszerességgel kiadott „ISL Monthly Container Port Monitor” kiadványban. Az index a világ tengeri konténerforgalmának 60%-át adó 91 kikötő adatain alapul. Mivel a kikötők rendszerint a havi zárás után már két héttel közzéteszik forgalmi adataikat, a konténerforgalmi index a világkereskedelmi forgalom alakulásának megbízható korai indikátora.

(MTI)