Indul az Országos Intermodális Konténerterminál Hálózat kiépítése

2017. augusztus 28. Logisztika | Egyéb szektorok

Az augusztus 14-i Magyar Közlönyben jelent meg az Országos Intermodális Konténerterminál Hálózat létrehozásáról és üzemeltetéséről szóló 1532/2017. számú kormányhatározat, melynek megvalósításához hozzá is kezdett a kormányzat.

A kormányhatározat szerint az Országos Intermodális Konténerterminál Hálózat (OIKH) kialakításához kapcsolódó beruházások négy helyszínre Zalaegerszegre, Békéscsabára, a záhonyi átrakodó körzetre és Paksra koncentrálódnak, de a részletes tervek még nem ismertek, hiszen azok kidolgozására is csak a friss kormányhatározat kérte fel a nemzeti fejlesztési minisztert.

A határozat azonban kijelöli, mely fejlesztés legyen az első eleme a programnak. Ez pedig a Zalaegerszeg-Zalaszentivánon létesítendő intermodális konténerterminál, melynek előkészítésére a kormányzat még az idén mintegy 300 millió forint plusz forrást biztosít.

A beruházások megvalósítására a továbbiakban a Modern Városok Program keretében rendelkezésre álló források bevonásával kerül majd sor.

A fejlesztés jelentőségéről Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a napokban saját Facebook oldalán is beszámolt. A polgármester szerint a határozat egy hosszú és sikeres egyeztetéssorozat lezárásaként született, melynek köszönhetően a következő években Békéscsaba óriási lehetőséget kap arra, hogy a térség egyik fontos logisztikai központjává váljon. Szarvas Péter szerint a Békéscsabára szánt fejlesztések két éven belül valósulhatnak meg.

Supply Chain Monitor