Akvizíció a trieszti kikötőben

2017. január 13. Logisztika | Egyéb szektorok

Az EKOL Logistics 2016. december 6-án megszerezte a trieszti kikötőt működtető Europa Multipurpose Terminals (EMP) cég 65%-át. Ez az akvizíció kapcsolódik a logisztikai szolgáltató kikötőbővítési stratégiájának legutóbbi lépéséhez, amikor is saját Ro-Ro kikötő építésébe kezdett a törökországi Yalova-ban, amely a régióban a legmodernebb lesz, s a tervek szerint ez év elején kerül átadásra. Az EKOL 2016-ban több jelentős intermodális beruházást hajtott végre, ami jól mutatja a vállalatcsoport azon törekvését, mely szerint környezetbarát folyamatok és projektek révén kívánja elérni a folyamatos fejlődést.

A trieszti kikötőben tervezett beruházás megvalósulásával egyszerre két különböző Ro-Ro-működés is kezelhető, tovább növelve ezzel a vasúti rakodások kapacitását 10 vonatpár/nap indításra. A kikötő jelenleg Törökország és Görögország Ro-Ro-forgalmát szolgálja ki, de az elkövetkezendő években több ország, így például Izrael és Egyiptom is a portfolióba kerül. A Ro-Ro hajók éves kapacitása 2016-ban 110 000 egység, míg a vasúti szállítás kapacitása 70 000 egység volt, de ezt a volument a tervek szerint 2017-ben 140 000-re, illetve 100 000-re kívánja növelni a cég.

– Trieszt kikötője cégcsoportunk intermodális szállítási megoldásainak szempontjából stratégiai fontosságú helyen található, valamint ügyfeleink számára előremutató szolgáltatásunk fenntartható, alacsony költségű és hatékony megoldást jelent.  Az Europa Multipurpose Terminals többségi tulajdonának megszerzésével megerősítettük pozíciónkat ezen a területen. Biztosak vagyunk abban, hogy rövid időn belül jelentős fejlődést fogunk elérni egy ilyen tapasztalt csapattal, illetve az itt megszerzett tapasztalat hasznos lesz az új Ro-Ro terminálunk, a Yalova kikötő üzembe állításakor az idei év elején – nyilatkozta Ahmet Musul, az EKOL Logistics és a Yalova Ro-Ro Terminál elnöke.

– Köszöntjük az új részvényest, és a tulajdonosi szerkezetben történt átalakulástól a cég további növekedését várjuk. A trieszti Kikötői Hatóság üdvözli az így megvalósuló új fejlesztést, amely megerősíti vezető pozícióját az intermodális vasúti–tengeri fuvarozási szolgáltatásokban, valamint lehetővé teszi, hogy a trieszti kikötőt és a Földközi-tenger északi partját tengeri autópályával kösse össze a kelet-mediterrán régióval – mondta Francesco Parisi, az Europa Multipurpose Terminals korábbi többségi tulajdonosa.