Ultramodern gyártósor a Coca-Cola HBC Magyarország gyárában

2023. december 5. Beruházás | FMCG

A Coca-Cola HBC Magyarország december 5-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében avatta fel legújabb, ultramodern gyártósorát Dunaharasztiban. Az új sor és az annak helyet adó 3000 négyzetméteren elterülő új gyártócsarnok mintegy 23 millió eurós (8,7 milliárd Ft-os) beruházással készült el. Az ország legnagyobb üdítőital palackozója ezzel a 2023 tavaszán elindított fejlesztéssel 30%-kal növelte gyártási kapacitását, reagálva az egyre növekvő a hazai és a nemzetközi piac igényekre. A beruházásnak köszönhetően az ország legnagyobb üdítőitalgyártó vállalata újabb nagy lépést tett afelé, hogy a dunaharaszti üzem a Coca-Cola HBC vállalatcsoport vezető közép-európai gyártóbázisává válhasson.

A Coca-Cola HBC Magyarország 1996 óta folyamatosan fejleszti gyártási tevékenységét és az elmúlt 27 év során több mint 135 milliárd forintot fektetett be a hazai operációba. A vállalat Dunaharasztiban, illetve Zalaszentgróton állít elő termékeket, és 8 logisztikai elosztóközponttal – köztük Magyarország legnagyobb élelmiszeripari raktárával – rendelkezik. A dunaharaszti gyártóegység fejlesztésének, modernizálásának kiemelt figyelmet szentel a Coca-Cola HBC Magyarország, hiszen nemcsak a teljes magyar piac, de 17 exportország termékekkel történő ellátása is jórészt innen történik. 

Az egyre növekvő hazai és külföldi igények magas színvonalú kiszolgálására hivatott új gyártósor tervezése 2020-ban kezdődött el, és a 2022-es jóváhagyást követően 2023 februárjában indult el az építkezés, beleértve a növekvő gyártási volumen támogatására szánt logisztikai és egyéb infrastrukturális fejlesztéseket is.

– A Coca-Cola HBC csoporton belül a ma elérhető legkorszerűbb gyártási technológiát tudtuk elhozni Dunaharasztiba, és ezzel az újabb jelentős beruházással járulhatunk hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. Elkötelezettek vagyunk a hazai piac iránt és azon dolgozunk, hogy folyamatos fejlesztésekkel támogassuk üzleti tevékenységünket az értéklánc minden területén. Az elmúlt években több olyan beruházást is végrehajtottunk, amelyek közelebb visznek ahhoz, hogy egy minden tekintetben modern, a 21. század elvárásainak megfelelő gyártóbázist alakíthassunk ki Dunaharasztiban – mondta Békefi László, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója.

–  Köszönettel tartozunk mindazoknak a Magyarországon működő vállalatoknak, melyek folyamatosan növelik a kapacitásaikat és egyre modernebb technológiákat alkalmaznak a termelési tevékenységük során. A Coca-Cola és Magyarország újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással. A beruházás megvalósulásához a magyar kormány a 2012-ben aláírt, majd 2021-ben új szintre emelt stratégiai partnerségi megállapodás keretében – egyedi kormánydöntéssel – közel 740 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatással járult hozzá – mondta az avató ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A december elején átadott új csarnokkal és gyártósorral együtt immár összesen 8 – dobozos, üveges, Bag in Box, szénsavas és nem szénsavas termékeket előállító – gyártósor működik Dunaharasztiban. Az új sor teljesen automatizált, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a korábbiakkal ellentétben itt minden feladatot egy gépsor lát el. A gyártandó kiszerelések váltásakor a palackfújógépet robot szereli át, így a formátumok közötti átállás ideje a korábbi 150 percről 35 percre rövidül. A nagy teljesítményű, ultramodern gyártósor kis és nagy kiszerelésű Coca-Cola, Fanta, Sprite és Kinley szénsavas üdítőitalok előállítását végzi majd, óránként akár 36 000 1,75 liter kiszerelésű termék palackozására is képes.

A Coca-Cola HBC Magyarország kiemelt figyelmet fordít a legmodernebb technológiák alkalmazására, amelyek növelik a termelési hatékonyságot, és a fenntarthatósági célokat támogatva csökkentik az energia-, illetve vízfelhasználást. A dunaharaszti gyár 100%-ban megújuló forrásból származó áramot használ, 1 liter késztermék előállításához pedig a 2014-es adatokhoz képest jelenleg 30%-kal kevesebb energia és 20%-kal kevesebb víz igénybevétele szükséges. Az új gyártósor üzembe állításával várhatóan hasonló arányban lehet majd tovább csökkenteni az energia- és vízfelhasználást.

2022-ben a Coca-Cola HBC csoporton belül a magyar vállalat vezetett be elsőként mesterséges intelligencia által vezérelt robottechnológiát a raktározási folyamataiba, emellett 2022-ben egy csomagolástechnológiai innovációnak köszönhetően az alumíniumdobozos üdítőitalok multipack csomagolását 100%-ban újrahasznosítható kartoncsomagolásra cserélte, amely évente összesen 230 tonnával csökkenti a műanyagfelhasználást.

(SCM)