Magyar gabona exportfuvarozása Afrikába

2023. október 24. Logisztika | Egyéb szektorok

Új piacokra juttatja el a kiváló minőségű magyar gabonát a Rail Cargo Hungaria (RCH). A hazai aratás befejezése óta 14 ezer tonna kalászost fuvarozott elsősorban egyiptomi és tunéziai úticéllal a rijekai kikötőbe – áll az október 24-én kiadott közleményben.

Az RCH a horvát állami vasútvállalattal (HŽ Cargo) együttműködésben eddig 13 szerelvényben továbbított főleg búzát és árpát Miskolcról az adriai dokkokban várakozó hajókhoz. A szállítások során jelentős mértékben igénybe veszi a horvát társaság gabonaszállító teherkocsi-szettjeit is.
A magyar piacvezető vasúti árufuvarozási vállalat megbízást kapott az eddigi mennyiség megduplázására az év végéig, továbbá tárgyalásokat folytat az export magyar gabona mellett ukrán tranzit gabona továbbításáról is.

Az idei magas magyarországi búza- és árpa-termésátlagoknak, valamint a várhatóan kiváló kukoricatermésnek köszönhetően augusztus eleje óta jelentősen megnőtt a gabona vasúti fuvarozása iránti igény. Az RCH az idei gabonaszezonban várhatóan több mint 1 millió tonna magyar termény exportfuvarozására készült fel. A hazai termés és az ukrán kalászosok nyugat-európai kivitelével összefüggő tranzitfeladatok teljesítéséhez a társaság 700 saját és a vállalatcsoport 1500 dedikált gabonakocsiját bocsátja rendelkezésre. A magyar gabonaexport 60%-a Olaszországba, 30%-a Németországba, kisebb része Ausztriába és más európai piacokra irányul. Az RCH hatékony vasútlogisztikai megoldásai az ukrán gabona által generált kiélezett árversenyben előnyhöz juttatják a magyar gabonát a külpiacokon. 

A társaság nagyteljesítményű Vectron mozdonyokat delegál a gabonavonatokhoz, ezzel lehetővé téve akár 2200 tonna (1600 nettótonna) kiterheltségű szerelvények képzését és továbbítását, csökkentve ezzel a fuvarozás fajlagos költségét. A költséghatékonyságot a kocsiforduló-idők radikális csökkentésével is javítja. Az Olaszországba irányuló forgalom egyre nagyobb részét például mozdonycsere nélkül bonyolítja a gyékényesi határátmenetben. Horvátországban a Rail Cargo Carrier horvát leányvállalatának mozdonyvezetői továbbítják a vonatokat, Gyékényesen pedig dedikált határállomási koordinátor gondoskodik a szerelvények áthaladásának zökkenőmentességéről.

(SCM)