Cél a nemzetközi piac

2023. október 19. Egyéb | Egyéb szektorok

Egészségipari innovációs verseny indul magyar kkv-k számára: az EIT Health InnoStars, amelynek társalapítója az Európai Unió, valamint a 2013 óta működő magyar startup-csoport, az iLex High-Tech Zrt. által üzemeltetett Kármán Tódor Innovációs Piactér és Ügynökség egészségipari innovációs versenyt hirdetett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatásával. A verseny célja, hogy a hazai vállalkozások K+F+I tevékenysége bemutatkozhasson a nemzetközi piacon. A részleteket október 18-án mutatták be a BKIK székházában tartott konferencián.

– A verseny célja egyrészt, hogy a hazai innovátorok az egészségipar területén bemutatkozhassanak a nemzetközi piacon, másrészt a megmérettetés arra is lehetőséget teremt, hogy a startupok új kutatási-fejlesztési területeket fedezhessenek fel, fejleszthessék vállalkozásukat, és kiépíthessék nemzetközi kapcsolatrendszerüket – mondta Fürjes Balázs, az EIT Health InnoStars, az Európai Unió egészségipari innovációt támogató szervezetének vezérigazgatója.

A verseny szabályait dr. Ritter Marianna, a BKIK Innovációs Kollégium elnöke, a Kármán Tódor Innovációs Piactér és Ügynökség elnöke, valamint dr. Pongrácz Ferenc PhD, az EIT Health InnoStars vezérigazgató-helyettese ismertették. A szervezők elmondták: a verseny legjobbjai lehetőséget kapnak a bemutatkozásra Európa nagyvállalatai előtt, és akár uniós konzorciális pályázatokon is indulhatnak majd. A versenyre a jelentkezéseket december 15-ig várják az ilex-innostars.eu honlapon.

A rendezvényen elhangzott: a versenyt három témakörben hirdetik meg: 

  • gyógyítási, diagnosztikai és megelőzési egészségügyi innovációk;
  • fenntartható egészségügyi rendszerre vonatkozó innovációk (pl. energia-menedzsment);
  • versenyképes egészségügyi ipart támogató innovációk (pl. egészségügyi marketing) számára.

A rendezvényen bemutatkozott a neves akadémikusokból és egészségipari, gazdasági szakemberekből álló zsűri is, amelynek elnöke Dr. JW Hans Hofstraat, a Philips Research korábbi alelnöke. 

– A BKIK egyik kiemelt feladatának tartja, hogy támogassa a hazai vállalatok innovációit, és azt, hogy ezek az eredmények eljussanak a nemzetközi színtérre is. Rendszeresen támogatjuk a magyar kkv-kat a nemzetközi kapcsolataik építésében, a külföldi piacokra való kijutásban. Ezért is álltunk örömmel a most meghirdetett megmérettetés mellé, ami újabb kiváló alkalmat jelent a lendületesen fejlődő cégek számára, hogy megmutathassák és akár meg is valósíthassák kreatív ötleteiket, ezúttal az egészségipar területén – mondta Csókay Ákos, a BKIK főtitkára.

(SCM)