Akiket a Tractor Pulling füstje megcsapott...

2023. augusztus 11. Egyéb | Egyéb szektorok

Fülsiketítően üvöltő motorok, torkot kaparó benzin- és metanolgőz: a show összes eleme előkerül az idei hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen, amelyet immár 21. alkalommal rendeznek meg augusztus 11-13-án Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expóval és a Kelet-Magyarországi Agrárfórummal egy időben. A rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján, augusztus 10-én elhangzott, hogy a nemzetközi és a hazai mezőny ezúttal összesen 22 csapatot számlál, több száz versenyzővel, akiket a Tracor Pulling füstje már mind megcsapott.

Még az a szerencse, hogy az agrárfórumot péntekre tették a rutinos szervezők, a traktorhúzó „flúgos” futamokat pedig szombat-vasárnap bonyolítják, ellenkező esetben ugyanis a tanácskozásra egybegyűlt agrárszakemberek aligha hallanák egymás hangját a vasszörnyek harsány tombolásától. Pedig téma lesz bőven, elég csak az elszabadult termelési költségekre és a botrányosan alacsony felvásárlási árakra gondolni. Az egyik támogató úgy fogalmazott, hogy tényleg szép a határ, de milyen áron?! Az Amerikából indult Tractor Pulling Európa több országában nagy sikert arat ma is, főleg Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. 
– Magyarországon immár huszonhárom éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat. Az Olaszországból érkező súlypadot a 100 méteres versenypályán a legerősebb traktor tudja csak végighúzni és a második húzásban a 25 tonnára terhelt súlypad pályán történő végighúzása különösen nehéz feladat. Ez a verseny a lóerőkről, a motorok teljesítményéről, a traktorosok ügyességéről, mindemellett pedig a traktorok látványáról, szépségéről, nagyságáról és hangerejéről szól – fogalmazott Ficsor László, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó egyesület elnöke.  Több kategóriában versenyeznek a külföldi traktorok, Heavy Modified, Light Modified, Superstock és Mini Modified kategóriákban. Mindemellett a magyar amatőr traktorhúzó versenytraktorok is részt vesznek a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság futamain. A verseny lényege: az győz, aki a súlypadot a leghosszabban tudja végighúzni a pályán.

Lóerők nyergében 
Meglepő módon a legerősebb belső égésű motorokat egy furcsa szakág „termelte ki”. Nem az aszfaltcsíkon pokoli gyors Forma-1-es versenyautók, de nem is az egyenes vonalon verhetetlen dragsterek, hanem a traktorhúzó versenyek gépszörnyei. Mivel ebben a sportban vannak korlátozásoktól mentes osztályok, így gyakorlatilag bármit lehet, csak a fantázia szab határt az építéseknek. Piramisként felhalmozott, nitróval megbolondított, kompresszoros V8-asok, helikopterekből „kiberhelt” gázturbinák, itt tényleg minden akad. A profik között (nem elírás) létezik 6500 lóerő teljesítményű „erőművész” is. Nézőként se akármilyen élmény testközelből látni ezeket a vasszörnyeket egymással és az elemekkel küzdeni, de a legérdekesebb mégis a „bombára” ülő versenyző szemszöge, aki pár másodpercig bőszen birkózik a technikával, és közben megpróbál minél hamarabb eljutni a pálya végére.

Petneházi Attila