Huszonöt éves a l'Oréal-UNESCO „A nőkért és a tudományért” nemzetközi díja

2023. június 9. Egyéb | Egyéb szektorok

A L'Oréal és az UNESCO június elején Párizsban jelentette be „A nőkért és a tudományért” nemzetközi díjának 2023-as nyerteseit. Június 15-én, a hivatalos ünnepségen a világ öt régiójából érkező, kiemelkedő karriert befutó tudós nőt köszöntenek majd az anyagtudományok, a matematika és az informatika területén végzett kutatásaik során elért eredményeikért. 2021-ben az Észak-Amerikai térség díjazottja volt Karikó Katalin is, a díj magyar megfelelőjét pedig szeptemberben 21. alkalommal adják majd át hazai kutatónőknek – tették közzé sajtóközleményben, június 9-én.

Az UNESCO párizsi székhelyén rendezett egyedülálló ünnepség egyben alkalmat ad majd a L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért program 25 éves fennállásának megünneplésére is, amely a női kutatók nemzeti, regionális és nemzetközi szintű tudományos kiválóságának elismeréséről vált híressé. Az öt 2023-as díjazottat egy független zsűri választotta ki az anyagtudományok, a matematika és az informatika területeiről. A zsűri elnöke Artur Avila professzor, a Zürichi Egyetem (Svájc) Matematikai Intézetének professzora, az IMPA (Instituto de Mathematica Pura e Aplicada) Rio de Janeiro (Brazília) kiváló kutatója és a 2014-es Fields-érem nyertese volt, a 25. L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért nemzetközi díjának átadóján az anyagtudományok, a matematika és az informatika területeiről.

Suzan NunesAz afrikai és arab térség díjazottja: Suzana Nunes professzor – Kémia
A kémiai és környezettudományok és környezetmérnöki tudományok professzora, kari és tudományos ügyekért felelős dékánhelyettes, Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetem (KAUST), Szaúd-Arábia. Suzana Nunes professzort az innovatív membránszűrők fejlesztése terén végzett kiemelkedő munkájáért díjazták, amelynek célja a nagy hatékonyságú kémiai elválasztás elérése alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás mellett. Kutatásai különösen hasznosnak bizonyultak a víz-, a petrolkémiai és a gyógyszeripar számára a fenntarthatóbb környezet elérése érdekében.



 Anamaría FontLatin-Amerika és a Karib-térség díjazottja: Anamaría Font professzor – Fizika
Fizika professzor, Venezuelai Központi Egyetem. Anamaría Font professzor az elméleti részecskefizikában, különösen a húrelmélet tanulmányozásában elért jelentős hozzájárulásáért kapta a díjat. Kutatásai továbbfejlesztették az elméletnek az anyag szerkezetére és a kvantumgravitációra vonatkozó következményeit, amely a fekete lyukak és az ősrobbanás utáni első pillanatok leírása szempontjából is fontos.




Aviv RegevAz észak-amerikai térség díjazottja:  professzor – Bioinformatika                        
A Genentech kutatási és korai fejlesztési részlegének globális vezetője, Genentech/Roche, San Francisco. A díjazott Aviv Regev professzor munkájában a matematikát és a számítástechnikát alkalmazta a sejtbiológia forradalmasítása érdekében. Kutatásai lehetővé teszik a tudósok számára, hogy felfedezzék és jellemezzék a szervezetben található sejtek trillióit, és javítsák a tudósok lehetőségeit a betegségeket okozó mechanizmusok megfejtésére és célzott kezelésére, a jobb diagnosztikai és terápiás lehetőségek fejlesztésének érdekében.

 

Lidia MorawskaAz ázsiai és a csendes-óceáni térség díjazottja: Lidia Morawska professzor – Föld- és környezettudományok. A Queenslandi Műszaki Egyetem (Ausztrália) Földtudományi és Éghajlattani Tanszékének kiváló professzora és a levegőminőséggel és egészséggel foglalkozó nemzetközi laboratórium igazgatója. Lidia Morawska professzor a légszennyezés és annak az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatását vizsgálta kutatásában, különös figyelmet fordítva a légköri részecskékre. Rendkívüli elkötelezettségével és hatásával hidat épített az alaptudományoktól a valós szakpolitikákig és gyakorlatig, hogy tiszta levegőt biztosítson mindenki számára. Rendkívüli tevékenysége díjat érdemelt.



Frances KirwanAz európai díjazott:  professzor – Matematika
Savilian geometriaprofesszor, Oxfordi Egyetem. Frances Kirwan professzor a geometria és az algebra kombinálásával a tiszta matematika területén végzett kivételes tevékenységéért kapta meg az elismerést. Munkájának célja a geometriai objektumok osztályozásának megértéséhez szükséges technikák kifejlesztése. Ezeket a technikákat a világegyetemünk matematikai leírását kereső elméleti fizikusok használták. A közelmúltban végzett munkája segíthet a tudósoknak abban, hogy nagy, összetett adathalmazokból kulcsfontosságú információkat nyerjenek ki.



25 év a nők támogatására a tudományban
A L'Oréal és az UNESCO 25 éve dolgozik együtt a nők tudományos életének előmozdításán „A nőkért és a tudományért” nemzetközi díjak és a „Fiatal tehetségek” programja révén, reflektorfénybe helyezi a tudós nőket, és hozzájárul a tudományban az üvegplafon áttöréséhez. 
– A nőkért és a tudományért díjnak köszönhetően Kanadában és nemzetközi szinten is jelentős ismertségre tettem szert, ami több ajtót nyitott meg a tudomány, a mérnöki tudományok és az orvosbiológiai kutatás területé – mondta a kanadai Molly Shoichet professzor, aki 2015-ben az észak-amerikai térség nemzetközi díjazottja volt.
A fiatal tudós nők számára gyakran döntő jelentőségű a „Fiatal tehetségek” programon keresztül kapott elismerés, mivel ez ösztönzően hat a pályafutásuk folytatására. – Már azon gondolkodtam, hogy felhagyok a tudományos pályával. Ez a díj megváltoztatta az életemet. Most nőként a tudományban virágzom, és nagyon hálás vagyok ezért a támogatásért – fejtette ki Dr. Mónica López Hidalgo (Mexikó), a „Fiatal tehetségek” díjának 2017-es kitüntetettje.
Lehetővé teszi számukra az önbizalom és a vezetői készségek fejlesztését is: – Ez a díj életem egy kulcsfontosságú pillanatában jött, ami segített, hogy bízzak magamban és folytassam karrieremet a kutatás világában – mondta Dr. Lucie Barblu-Levast (Franciaország), aki 2018-ban nyerte el a „Fiatal tehetségek” díjat.

A női tudósok bevonásának ösztönzése
Az 1990-es évek végén a nők a kutatók 27%-át tették ki világszerte. Ez az arány 2014-re 30%-ra nőtt, és ma már minden harmadik kutató nő (33%). Bár a tudományos pályát befutó nők száma fokozatosan emelkedik, a kutatás területén ez az előrelépés igencsak csekély. Ráadásul az üvegplafon továbbra is velünk van: Európában a vezető tudományos pozíciók mindössze 18%-át töltik be nők, és a nemzeti tudományos akadémiák tagjainak világszerte csak 12%-a nő. Mindeközben a természettudományi Nobel-díjak kevesebb mint 4% -át ítélték oda nőknek.
– Egy generáció alatt „A nőkért és a tudományért” program valódi átalakuláshoz járult hozzá azáltal, hogy növelte a valamennyi kontinenst képviselő nők ismertségét, és minden tudományágban új utakat nyitott. Miközben tudatában vagyunk az elért eredményeknek, továbbra is eltökéltek maradunk, hiszen a feladat továbbra is jelentős. A nők jelenléte a tudományban és különösen a vezető pozíciókban még mindig túl alacsony a nemek közötti egyenlőtlenség és a megkülönböztetés miatt, ezzel még mindig szembesülünk. Nem bátoríthatjuk a fiatal nőket arra, hogy a tudományos pálya felé vegyék az irányt anélkül, hogy biztosak lennénk abban, hogy munkahelyükön szabadon és teljes biztonságban érvényesülhetnek. Legfontosabb küldetésünk a kutatók népszerűsítése, tudatosítása és támogatása, hogy teljes mértékben hozzájárulhassanak korunk nagy kihívásainak megoldásához, és inspirálhassák a jövő nemzedékeit – mondta Alexandra Palt, a L'Oréal Alapítvány ügyvezető igazgatója.
– Az elmúlt évek minden eddiginél jobban megmutatták a tudomány fontosságát a világ előtt álló súlyos kihívások kezelésében. Ahhoz, hogy a tudomány eredményes legyen, mindannyiunk tehetségére támaszkodnia kell. Az UNESCO, mint az Egyesült Nemzetek Szervezetének a tudományra vonatkozó külön megbízatással rendelkező szerve, amely a nemek közötti egyenlőséget globális prioritásai közé emelte, eltökélt abban, hogy fellépjen a nőkkel és lányokkal szembeni megkülönböztetés minden formájának megszüntetése érdekében. A L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért program tökéletes példája annak a partnerségnek, amely hangot és láthatóságot ad számos női tudós kiemelkedő munkájának és kutatásának, amelyek századunk kihívásaira adnak választ. A 25. L'Oréal-UNESCO nemzetközi díjátadó ünnepség a tehetséges nőket ünnepli, akik olyan tudományos területeken jeleskednek, amelyek mindannyiunk jövője szempontjából alapvető fontosságúak – egészítette ki Xing Qu, az UNESCO főigazgató-helyettese.

(SCM)