Hatékonyságnövelő fejlesztés az Energofish Kft.-nél

2022. augusztus 25. Beruházás | Egyéb szektorok

Az Energofish Kft. marcali telephelyén új csarnoképítéssel kívánja növelni a horgászcikk gyártás hatékonyságát. A GINOP PLUSZ-1.2.3-21 azonosító számú felhívás alapján a projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 162,94 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatás formájában valósul meg – jelentették be sajtóközleményben, augusztus 25-én.

A nyugati piacokra való betöréshez és a megnövekedett horgászcikk iránti kereslet miatt az Energofish Kft.-nek nagyobb készletekre van szüksége, amit a marcali telephelyen új csarnok építésével kíván megoldani. A 162 942 475 forint összegű európai uniós támogatás segítségével az új 602 négyzetméteres csarnokban nemcsak az új raktározási rendszer tud majd hatékonyan működni, hanem kellő hely marad az eddigi gyártósoroknak és az újonnan beszerezni kívánt csomagoló gépnek is egyaránt. A fejlesztés célja, hogy növelni tudja a munkavállalóik számát, új munkahelyeket teremt és erősíti az export tevékenységét. 

Az ünnepélyes projektindító rendezvényen Karcsai Dávid, az Energofish Kft. Pályázati és Innovációs Menedzsere elmondta, hogy a marcali telephelyen a csarnok bővítés egyik alapvető célja a hatékonyabb alapanyag felhasználás, a készletek átláthatóságának javítása és a gyártási kapacitás megnövelése. Az újonnan telepített gyártósorok kevesebb selejt legyártását végzik, ezzel csökkentik a hulladék mennyiségét is.

Az új csarnok kialakítása lehetővé teszi a lean folyamat bevezetését is, mivel lehetőség nyílik a folyamatos áramlás biztosítására. A cég saját gyártású termékei között etetőanyagok, horgász készségek, csalik találhatók meg elsősorban, de intelligens horgászeszközök, valamint saját, Ibite márka alá tartozó okos megoldások is. A horgászat és a modern technológia találkozása jelenti az egyik potenciális fejlődési, piacszerzési utat, melyet a vállalat maximálisan igyekszik kihasználni és ezen fejlesztéseiket szabadalmakkal is megóvni és árbevétel növelést elérni. Az üzemcsarnok bővítése lehetővé teszi a géppark növelését, a kreatív részleg bővítését, az egész raktározási és logisztikai bővítést, valamint a vállalatirányítási rendszer magas szintre való tovább fejlesztését. Az új csarnok építésével a fejlesztés célja a gyártás minőségi szintjének emelése. 

A beruházás helyszíne Marcaliban található. A csarnok építésének, az egyedi csomagoló gépsor legyártásának, a vállalatirányítási rendszer bővítésének és bevezetésének várható ütemterve: 2023 II. negyedév, a teljes projektzárást pedig 2024 I. negyedévben tervezi.

(SCM)