A pécsi dohánygyár 110 éve kezdte meg működését

2022. június 22. Egyéb | FMCG

Az innovációra fókuszál a 110 éves évfordulót ünneplő BAT Pécsi Dohánygyár Kft., amely mára a BAT vállalatcsoport globálisan is jelentős termelőegysége. Három önálló gyáregységben több mint 800 főt foglalkoztat napjainkban a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., amely több termékkategória előállításában is aktív, így a kevésbé káros* termékek közé tartozó nikotinpárnákat is gyárt. A város egyik legnagyobb múlttal rendelkező munkáltatóját a folyamatosan fejlődés és innováció jellemzi, a pécsi dohánygyár 110 évvel ezelőtt, 1912-ben kezdte meg működését – áll a június 22-én kiadott közleményben.

A magyar leányvállalat tevékenysége szorosan illeszkedik a globális cégcsoport A Better Tomorrow™ elnevezésű stratégiájába. Ennek célja egy jobb holnap építése azáltal, hogy a BAT csökkenti üzleti tevékenységének az emberek egészségére gyakorolt hatását. A vállalatcsoport a felnőtt fogyasztóknak olyan innovatív termékeket kínál, amelyek fogyasztása tudományosan bizonyítható módon kevesebb kockázattal* jár. 

2019-ben 7,5 milliárdos beruházásnak köszönhetően kezdte meg működését a legújabb pécsi gyáregység, amely nikotinpárnákat állít elő. Ez a terméktípus – akárcsak az e-cigaretta és a hevítéses dohánytermékek – a kevésbé káros* kategóriába tartozik. A telephely a vállalat ESG vállalásaival összhangban, 2021-ben karbonsemleges tanúsítványt szerzett.

– A közel harminc exportpiacot kiszolgáló nikotinpárnagyárunk példaértékű a nemzetközi cégcsoporton belül, különösen a fenntarthatóság és az innováció terén – jelentette ki Orosz Zoltán, a 2021-ben a 180 milliárd forintot megközelítő nettó árbevételt és mintegy 10 milliárd forintos adózott eredményt1 elérő BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a jövőben is kiemelt figyelmet kap a pécsi nikotinpárnagyár fejlesztése, amely a tervek szerint a termékkategória legnagyobb európai gyártójává válik.

A BAT 2030-ra globálisan 50 millió fogyasztót szeretne ellátni füstmentes termékekkel, amiben a nikotinpárna és az e-cigaretta mellett a hevítéses dohánytermékek is kulcsfontosságú szerepet játszanak. Ez a stratégia szorosan leköveti a dohányipar kevésbé káros* termékekre alapozó megújulását, amelyben az ártalomcsökkentés és a környezettudatosság egyaránt meghatározóak. 

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.
____
 1 A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. eredményei a hazai termékértékesítésből származó bevételek és a gyártási bevételek együttesen. 2021-ben 178 664 millió Ft nettó árbevételt és 9984 millió Ft adózott eredményt realizált a vállalat.

(SCM)