Jövőbemutató beruházás az Audi győri gyárában

2021. május 4. Beruházás | Autóipar

Május 4-én Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere és Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke a külügyminisztériumban hivatalosan bejelentette a győri szerszámgyár bővítését. A beruházás keretében a jelenlegi gyártócsarnokot 3800 négyzetméterrel bővítik az exkluzívszériás gyártás számára, míg a logisztikai csarnok 2500 négyzetméterrel bővül. A beruházás hozzájárul mintegy 700 munkahely megőrzéséhez és 30%-kal növeli az exkluzívszériás gyártás kapacitását. A győri Audi gyártótelephely bővítésében Magyarország kormánya is szerepet vállal.

– Konzekvensen fektetünk be vállalatunk jövőképességébe, amelyben szerszámgyárunk egy meghatározó, stratégiai szerepet tölt be. Örömünkre szolgál, hogy magas kereslet mutatkozik az exkluzívszériás gyártásunkban készülő nagykomplexitású alumínium-karosszériaelemek iránt, amely bizonyítéka szerszámgyárunk professzionalizmusának, szakértelmének és hosszú éves tapasztalatának. A jelenlegi bővítéssel felkészülünk egy magasabb termelési volumenre és további új projektek fogadására – mondta Alfons Dintner, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke.

A szerszámgyárban jelenleg 52 000 négyzetméteren fejlesztenek présszerszámokat és karosszériagyártó berendezéseket a sorozatgyártásban történő alkalmazásukig. Emellett az exkluzívszériás gyártásban évente az Audi- és Volkswagen Konszern 40 000 sportos modellje számára készül szinte valamennyi karosszériaelem – az Audi RS-modellek, az Audi R8, az új Audi e-tron GT, valamint Lamborghini és Bentley modellek számára.  

– Szerszámgyárunk az Audi Hungaria zászlóshajójává nőtte ki magát az évek során. Tavaly kezdtük meg szerszámgyárunkban a vadonatúj Audi e-tron GT szinte összes karosszériaelemének gyártását. A bővítés lehetővé teszi számunkra, hogy Győrből még több prémiumautó gyártásához járuljunk hozzá – mondta Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja.

Az ajtók, sárvédők, motorháztetők, csomagtérajtók,  valamint tető- és oldalelemek gyártása flexibilis robotcellákban történik, amelyek nagyszámú változtatási lehetőséget, valamit digitális megoldások, mint péládul RFID-chipek bevetésével egy gyors, automatizált tevékenységváltást tesznek lehetővé. A kibővített csarnokban első sorban a motorháztetők és az ajtók gyártásához új, speciális robotcellákat helyeznek üzembe. – A legösszetettebb karosszériaelemek széles spektruma, valamint az ezek gyártásához szükséges nagy rugalmasság teszi a munkánkat egyedülállóvá és biztosítja sikerességünket – mondta Anton Habermeier, az Audi Hungaria szerszámgyárának vezetője.  Az összesen 6300 négyzetméteres bővítés építési munkálatai hamarosan elkezdődnek, a projekt előreláthatóan 2022 nyarán zárul le. 

(SCM)