Januárban 6,7%-kal csökkent az ipari termelés

2021. március 12. Gazdaság | Egyéb szektorok

Januárban az ipari termelés volumene 6,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8%-kal csökkent, miután idén januárban kettővel kevesebb munkanap volt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,2%-kal nőtt, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 57%-kal emelkedett – erősítette meg második becslése alapján március 12-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 7,2%-kal csökkent, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,1%-kal emelkedett. A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása csökkent a legnagyobb mértékben, 27,5%-kal. A jelentős visszaeséshez elsősorban a globális félvezetőhiány okozta gyárleállások járultak hozzá. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,6%-kal nőtt, az élelmiszer, ital és dohánytermék előállítása 5,0%-kal csökkent. A villamosberendezések gyártása 40,5%-kal nőtt, nagyrészt a villamos motor, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően, a gépgyártás 9,0%-kal csökkent. A vegyipar kibocsátása 6,8%-kal nőtt, főként a műanyagalapanyag-gyártás számottevő bővülése miatt, a gyógyszeriparé 9,7%-kal emelkedett.

Az ipari export volumene 5,1%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A forint árfolyama az euróval szemben 7,4%-kal gyengült tavaly januárhoz képest, a dollárhoz viszonyítva 2,1%-kal erősödött. A járműgyártás kivitele 27,2%-kal visszaesett, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termékek exportja 6,4%-kal nőtt. Az élelmiszerexport 7,2%-kal maradt el a tavaly januáritól, a gyógyszeripari kivitel 6,4%-kal nőtt. A gépipari kivitel 8,5%-kal csökkent, a villamosberendezések exportja 50,6%-kal ugrott meg. Az ipar belföldi értékesítése 3,7%-kal, míg a feldolgozóiparé 8,0%-kal csökkent tavaly januárhoz képest, az energia értékesítése (villamosenergia- gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,9%-kal nőtt. A járműipar belföldi eladásai 30,2%-kal estek vissza tavaly januárhoz viszonyítva, a számítástechnikai termékeké 5,9%-kal, a gépipari berendezéseké 3,4%-kal nőtt, míg a villamosberendezések eladása 3,6%-kal csökkent. Az élelmiszeripar belföldi eladásai 6,2%-kal, a gyógyszeriparé 6,0%-kal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 4,3%-kal kisebb volt a tavaly januárinál. Az új belföldi rendelések 10,5, az új exportrendelések 3,4%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány január végén 0,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, az export rendelésállomány 0,6%-kal, a belföldi rendelések 4,0%-kal nőttek.

(MTI)