Egyiptomnak készített vasúti kocsikat a Dunakeszi Járműjavító Kft.

2021. február 23. Gyártás | Egyéb szektorok

Mérföldkő jelentőségű sikernek számít a Dunakeszi Járműjavító Kft. által összeszerelt első vasúti kocsik leszállítása Egyiptomnak, s ez egyben kiváló példa Magyarország, Oroszország és Egyiptom együttműködésére – közölte a külgazdasági és külügyminiszter február 23-án, Alexandriában.

Szijjártó Péter a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar vasúti járműgyártás az eddigi legnagyobb megrendelését kapta az egyiptomi nemzeti vasúttársaságtól, ami a két ország közötti gazdasági együttműködés valaha volt legkomolyabb eredménye, valamint a magyar ipar történetének egyik legnagyobb exportügylete. A mintegy egymilliárd eurós megrendelést egy magyar-orosz konzorcium nyerte meg, Oroszországban 624, Magyarországon 676 vasúti kocsit fognak legyártani a következő két-három évben.

A miniszter szerint a projekt egyedülálló lehetőséget jelent a komplex magyar vasúti járműgyártás újjáélesztésére, és a modernizáció nyomán stratégiai cél, hogy Dunakeszin Közép-Európa egyik legnagyobb vasúti járműgyártó és karbantartó központja jöjjön létre. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy tíz év alatt 2,5-szeresére nőtt a magyar-egyiptomi külkereskedelmi forgalom, csak tavaly 43%-kal emelkedett az Egyiptomba irányuló magyar export a koronavírus-járvány ellenére. Kamel al-Vazír egyiptomi közlekedési miniszter elmondta, hogy az 1300 megrendelt vasúti kocsiból eddig 259-et adtak át, valamint méltatta Magyarország szaktudását a vasúti és a különböző közlekedési eszközök területén.

(MTI)