Újabb beruházást jelentett be az Apollo Tyres

2020. december 14. Beruházás | Autóipar

A kormány 10 éve elindított és mára sikertörténetté vált keleti nyitás programjának meghatározó szereplője az indiai Apollo Tyres, amely újabb milliárdos fejlesztést valósít meg magyarországi gyárában – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a cég december 14-i beruházásbejelentő sajtóeseményén, Gyöngyöshalászon.

Szijjártó Péter kiemelte: a vállalat 4,4 milliárd forintból modernizálja személyautó-gumiabroncsokat előállító gyártósorait és szélesíti termékpalettáját. Ehhez a kormány 1,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt. A projekt 1000 ember munkahelyét teszi biztossá és ugyanennyi család megélhetését kiszámíthatóvá. December 14-én a gyöngyöshalászi a negyedik jelentős beruházás, melyet bejelentettek. Mindegyik az autóiparhoz kapcsolódik és három keleti, ezen belül is kettő indiai befektető finanszírozásában jön létre.     

Az Apollo Tyres a világ 20 legnagyobb gumiabroncs-előállítójának egyike, mely 7 gyártóközpontot működtet Indiában és Hollandiában. A gyöngyöshalászi üzem évente több mint 5,5 millió személyautó, valamint 675 000 busz és teherautó abroncsainak legyártására képes. Az itt készült termékek több mint 96%-át külföldön értékesítik. Az ágazatban foglalkoztatottak száma Magyarországon az Apollo beruházásának is köszönhetően megközelíti a 7000 főt. Chikuluuri Krishna Kumar, az Apollo Tyres ügyvezető igazgatója elmondta: folyamatosan növelik a gyártás volumenét és az elmúlt hónapokban két német autógyárral is megállapodtak. Gyöngyöshalászon a gyártókapacitás 90%-át kihasználva termelnek, ám a koronavírus-járvány itt is új helyzetet teremtett. Elkötelezettek a munkavállalói létszám fenntartása mellett és ebben partnerre találtak a magyar kormányban is, mint ahogyan az üzem átadása óta megtalálták Magyarországon a sikeres működés, valamint a folyamatos korszerűsítés és bővítés feltételeit.     

(MTI)