A vártnál jobban nőtt az euróövezet ipari termelése októberben

2020. december 14. Gazdaság | Egyéb szektorok

A várnál jobban nőtt októberben az euróövezet ipari termelése az előző havihoz képest és csökkent egyúttal a lemaradása is az egy évvel korábbitól az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat december 14-i jelentése alapján.

Októberben szezonális kiigazítással 2,1%-kal nőtt az ipari termelés az euróövezetben a szeptemberihez képest a piaci elemzők által várt 2,0%-os havi növekedés helyett. Szeptemberben 0,1%-os volt a havi növekedés. Az ipari termelés októberben már sorban a hatodik hónapban növekedett havi bázison. Az ipari termelés októberi növekedésével az egy évvel korábbihoz képest 3,8%-ra csökkent a lemaradás a várt 4,4%-os mínusz helyett. Szeptemberben még 6,3%-kal maradt el az euróövezet ipari termelése az egy évvel korábbitól. Az Európai Unió ipari termelése októberben 1,9%-kal nőtt az előző havihoz képest a szeptemberi 0,3%-os havi növekedés után. Az egy évvel korábbitól októberben 3,1%-os, szeptemberben 5,5%-os elmaradásban volt az EU ipari termelése.

Októberben az előző havihoz képest Belgiumban nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés, 6,9%-kal. A németországi 3,4%-kal, a szlovéniai pedig 3,1%-kal emelkedett. Magyarországon 2,8%-kal nőtt októberben az ipari termelés a szeptemberihez képest. A legnagyobb havi csökkenést Dániában regisztrálták, 5,8%-osat. Görögországban 3,0%-kal, Litvániában 1,7%-kal csökkent az ipari termelés októberben az előző havihoz képest. Éves összevetésben Írországban csökkent a legnagyobb mértékben az ipari termelés októberben, 15,5%-kal. Dániában 9,2%-kal, Franciaországban pedig 4,3%-kal maradt el az októberi ipari termelés az egy évvel korábbitól. Belgiumban 5,4%-kal, Lengyelországban 3,4%-kal, Horvátországban 2,8%-kal nőtt az ipari termelés éves bázison októberben, Magyarországon pedig 2,7%-kal.

(MTI)