Nőtt az ipari termelés 2019 októberéhez mérten

2020. december 11. Gazdaság | Egyéb szektorok

Októberben az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7%-kal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 2,8%-os volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás növekedése – erősítette meg december 11-én második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,2%-kal nőtt. A járműgyártás kibocsátása az előző havi 7,8%-oshoz hasonló ütemben 7,6%-kal nőtt. A közúti gépjármű gyártásának volumene 7,3, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,8%-kal haladta meg a tavaly októberit. A feldolgozóipari termelés 13%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,4%-kal emelkedett, tovább élénkült a szeptemberi 6,0% után. A legjelentősebb alágazat, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 36, míg a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártyáé 68%-kal bővült. A híradástechnikai berendezés gyártása ugyanakkor 76%-kal visszaesett. A villamos berendezések gyártása 13,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, főként a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően.

A feldolgozóiparból 11%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék termelése négy hónap emelkedés után októberben először csökkent, 4,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mindkét értékesítési irányban mérséklődtek az eladások: belföldön 4,2, exportra 3,0%-kal. A legnagyobb súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,6%-kal csökkent, a legnagyobb mértékben, 13,1%-kal a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás esett vissza. Az ipari export volumene 1,0%-kal nagyobb volt, mint tavaly októberben. A feldolgozóipari exportértékesítés 38%-át képviselő járműgyártás kivitele 1,5, míg a 17%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,7%-kal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 3,1, a feldolgozóiparé 6,4%-kal csökkent tavaly októberhez képest. A járműipar belföldi eladásai azonban 10,8%-kal meghaladták az egy évvel korábbit a szeptemberi 6,1%-os emelkedés után. A számítástechnikai termékek értékesítése 14,4%-kal nőtt, ami 3,8 százalékponttal nagyobb a szeptemberinél. A fogyasztási cikkek belföldi értékesítése 3,1%-kal maradt el a tavaly októberitől, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeké 5,9%-kal esett. A beruházási javak belföldi kereslete 1,4%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, az energia fogyasztás 8,0%-kal nőtt. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 4,3%-kal nagyobb volt a tavaly októberinél. Az új belföldi rendelések 3,1, az új exportrendelések 4,5%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány október végén 6,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, az exportrendelések 6,9%-kal, a belföldi rendelésállomány 1,5%-kal nőtt. Az év első 10 hónapjában az ipari termelés 8,2%-kal csökkent a múlt év azonos időszakához mérve. Az összes értékesítés 65%-át adó külpiaci eladások volumene 8,3%-kal, míg a belföldi értékesítésé 6,3%-kal kisebb volt.

(MTI)