Bővült a kínai export novemberben

2020. december 7. Gazdaság | Egyéb szektorok

A várakozásokat messze meghaladva bővült a kínai export novemberben, az import növekedése azonban tovább lassult, miközben a külpiacokat a koronavírus-járvány miatti újabb korlátozások bénítják.

A kínai vámszolgálat december 7-én közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 21,1%-kal nőtt novemberben éves összehasonlításban. Az export bővülése ezzel messze meghaladta a 12,0%-ot valószínűsítő elemzői előrejelzést, és majdnem kétszeres ütemre gyorsult az októberben regisztrált 11,4%-ról. A novemberi adat ráadásul 2018 márciusa óta a legerősebb, akkor 44,5%-os növekedést jegyeztek fel. A kínai kivitel novemberben immár a hatodik egymást követő hónapja bővült, ami részben annak köszönhető, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi,  járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben. A kínai exportőrök számára azonban nehézséget jelenthet a jüan hónapok óta tartó lendületes erősödése. A kínai valuta értéke immár a hatodik egymást követő hónapja nő, és jelenleg csaknem két és fél éves csúcsnak számító szinteken mozog.

A behozatal dollárban számított értéke a vártnál enyhébb mértékben, 4,5%-kal nőtt éves bázison a múlt hónapban. Az import bővülésének üteme ezzel tovább lassult az októberben mért 4,7%-ról, a behozatal mindazonáltal a harmadik egymást követő hónapja növekedett novemberben. Elemzők 6,1%-os bővülésre számítottak. Az év első 11 hónapját tekintve az export 2,5%-kal nőtt, az import pedig 1,6%-kal esett vissza 2019 azonos időszakához képest. A kínai külkereskedelmi mérleg újabb jelentős emelkedéssel 75,43 milliárd dolláros többlettel zárt novemberben, ami a legmagasabb regisztrált adat. Elemzők 53,50 milliárd dolláros szufficitet jósoltak az októberi 58,44 milliárd dolláros többlet után.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit. Jüanban számolva az export értéke 14,9%-kal emelkedett, az importé pedig 0,8%-kal csökkent novemberben éves összevetésben. Kína ezzel a múlt hónapban 507,10 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel. Az év első 11 hónapját tekintve az export jüanban számolt értéke 3,7%-kal emelkedett, az importé pedig 0,5%-kal esett vissza éves bázison. A politikailag is érzékenynek számító amerikai viszonylatban Kína kereskedelmi többlete novemberben 37,42 milliárd dollárra emelkedett az októberi 31,37 milliárd dollárról. Novemberben az Egyesült Államok importált kínai termékeket a legnagyobb – 51,9 milliárd dollár – értékben.

A dollárban denominált értékek alapján az év első 11 hónapját tekintve Kínának az Európai Unióba irányuló exportja 5,7%-kal nőtt éves bázison. Ez a növekedés további gyorsulását jelenti a január-októberben regisztrált 3,7%-os bővüléshez képest. Az EU-ból származó import az első 11 hónapban azonban csupán 0,2%-kal emelkedett, szemben a január-októberi 1,6%-os növekedéssel. Az exportpiacokat sújtó újabb járványhullámok okozta bizonytalanságok miatt Kína egyre inkább a belföldi piac fejlesztésére helyezi át a hangsúlyt. Hszi Csin-ping kínai elnök a májusban megtartott idei parlamenti ülésszakon vetette fel a „kettős keringési” stratégiát, amely a gazdaság fellendítésének érdekében nagyobb hangsúlyt fektet a belföldi fogyasztás élénkítésére, fenntartva a külkereskedelmet és a külföldi befektetéseket is. A stratégia az ország soron következő – a 2021 és 2026 közötti időszakra vonatkozó – 5 éves tervének irányelvei között szerepel.

(MTI)