Koreai beruházás Szentgotthárdon

2020. december 4. Beruházás | Autóipar

A koreai Kiswire cég beruházása a legmagasabb technológiai színvonalat hozza Magyarországra, amely komoly kutatás-fejlesztési eredményekre épül, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdasági dimenzióváltás gyorsabban megtörténjen – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kiswire Szentgotthárd Kft. támogatási szerződésének átadási ünnepségén, december 4-én, Szentgotthárdon.

A Kiswire Szentgotthárdon 560 millió forint beruházással növeli a gumiabroncsok megerősítését szolgáló acélszálak gyártási kapacitását, amelyhez a magyar kormány 238 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, ezáltal a cég 190 munkahelyet véd meg. A kapacitásnöveléssel a cég tovább erősíti piaci pozícióját, a világ legnagyobb gumigyártói vállalatainak szállít termékeket. A világgazdasági verseny a beszállítói lánc rövidítéséről is szól, ezért a Kiswire cég beruházása újabb siker, mivel az európai gyárakba történő huzalszállítás Szentgotthárdról történik.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságából érkezik a beruházás, a koreai beruházások magyarországi száma pedig világosan bizonyítja, hogy a keleti nyitás stratégia egyértelműen sikertörténet. Mára a koreai vállalatok a harmadik legjelentősebb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, 90 koreai cég megközelítően 20 000 magyar munkavállalónak ad munkát, a két ország közötti kereskedelmi forgalom az idén 26%-kal növekedett.

Támis János, a Kiswire Szentgotthárd Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég 2014-től a dél-koreai Kiswire csoport része, az elmúlt években jelentős technológiai fejlesztést hajtottak végre a vállalatnál több mint 14 millió euró értékben. A hazai gumiabrocsgyártás gyorsütemű fejlődéséhez a Kiswire Szentgotthárd Kft. az Apollo, a Bridgestone, a Hankook beszállítójaként járult hozzá. Kihasználják a minőségi mutatóik mellett azt az előnyüket is, hogy egy napon belül, rugalmasan képesek szállítani magyarországi, illetve a környező országban lévő gumiabroncsgyárakba, az említett vevőkön kívül a Continental, a Michelin és a Nokian gumiabroncsgyáraiba. Ismertette, hogy a mostani beruházás három jelentős tételből áll, és a tervek szerint 2021 júliusában fejeződik be. A galvanizáló üzemben előmelegítő egységgel bővítik a kemencét, ezzel gázfelhasználási megtakarításuk megfelel majd 130 lakóház átlagos évi gázfogyasztásának. Beszereznek 32 darab automata dróthúzó berendezést, és új SAP vállalatirányítási rendszert vezetnek be Ipar 4.0 megoldásokkal.

(MTI)