Kilencéves csúcson a kínai ipari vállalatok nyereségnövekedése

2020. november 27. Gazdaság | Egyéb szektorok

Kilenc éves csúcsra gyorsult a kínai ipari vállalatok nyereségének növekedése októberben, a koronavírus-járvány okozta visszaesést követő helyreállás így már fél éve töretlen.

A kínai statisztikai hivatal november 27-én közölt adatai szerint az ipari vállalatok nyeresége éves szinten 28,20%-kal 642,91 milliárd jüanra (97,7 milliárd dollár) bővült a múlt hónapban. A növekedés üteme ezzel csaknem háromszorosra nőtt a szeptemberi 10,10%-ról, és a legerősebb volt 2011 decembere óta. Csu Hong, a statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokhoz mellékelt közleményben mindazonáltal rámutatott: a kiugróan jó eredményhez hozzájárult az is hogy 2019 azonos időszakának adata viszonylag alacsonynak számított. Az év első tíz hónapjában a kínai ipari vállalatok profitja 0,7%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, 5012,42 milliárd jüanra (761,9 milliárd dollár) bővülve. A január-szeptemberi időszakban még 2,4%-os visszaesésről számoltak be éves bázison. A január-októberi időszakban a 41 ipari ágazatból 25-ben bővült a vállalatok nyeresége, ugyanez az év első kilenc hónapjában még csupán 21 ágazatról volt elmondható.

Csu Hong szerint az év első tíz hónapját tekintve az ipari profitot elsősorban a berendezéseket gyártó feldolgozóipari vállalatok nyereségének lendületes – 9,6%-os – növekedése húzta felfelé. Ezen belül az elektronikai szektor teljesítménye volt a legkiemelkedőbb: áprilist követően ez az ágazat ugyanis folyamatosan kétszámjegyű profitnövekedést tudott elérni, ezzel a január-októberi időszakra az elektronikai iparvállalatok nyeresége 12,6%-kal bővült éves összevetésben. A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyeknek a fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant (2,98 millió dollár). A múlt hét elején közölt adatok szerint Kínában az ipari termelés bővülése októberben is stabil maradt, megtartva a szeptemberben regisztrált 6,9%-os növekedési ütemet, amely az idei év eddigi legjobb adata volt. Az év első tíz hónapját tekintve az előző év azonos időszakához képest pedig 1,8%-os erősödésről számoltak be.

(MTI)