Szeptemberben csökkent az euróövezeti ipari termelés

2020. november 12. Gazdaság | Egyéb szektorok

Négyhavi növekedés után szeptemberben váratlanul csökkent az ipari termelés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat november 12-i jelentése alapján.

Szeptemberben a várt 0,7%-os növekedés helyett szezonális kiigazítással 0,4%-kal csökkent az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában az előző havihoz képest az augusztusi 0,6%-os havi növekedés után. Az Európai Unió 27 tagállamában szeptemberben nem változott az ipari termelés az augusztusi 0,9%-os növekedés után. A legnagyobb havi csökkenést Olaszországban regisztrálták szeptemberben, 5,6%-ost. Írországban 4,7%-kal csökkent az ipari termelés szeptemberben az előző havihoz képest, Portugáliában pedig 3,1%-kal.

A legnagyobb mértékben, 4,1%-kal Csehországban nőtt az ipari termelés szeptemberben az előző havihoz képest. Szlovákiában 3,4%-os, Lengyelországban pedig 3,1%-os volt az ipari termelés havi növekedése. Magyarországon 2,3%-kal nőtt az ipari termelés szeptemberben az előző havihoz képest. A szeptemberi ipari termelés az euróövezetben 6,8%-kal, az EU-ban 5,8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A piac az egy évvel korábbinál 5,8%-kal alacsonyabb ipari termelést várt szeptemberre az euróövezetben az augusztusi 6,7%-os elmaradás után.

A legnagyobb mértékben, 13,6%-kal az írországi ipari termelés csökkent szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. Németországban 8,7%-os, Hollandiában 6,1%-os volt a csökkenés. Magyarországon 1,0% volt az ipari termelés csökkenése szeptemberben éves szinten. Ennél kisebb mértékű csökkenést csak Szlovákiában regisztráltak szeptemberben az EU-ban, 0,2%-ost. Az ipari termelés csak Lengyelországban és Portugáliában növekedett szeptemberben éves bázison, 3,3 és 2,5%-kal.

(MTI)