A vártnál kevésbé nőtt az euróövezet ipari termelése augusztusban

2020. október 14. Gazdaság | Egyéb szektorok

Augusztusban a vártnál kevésbé nőtt az előző havihoz képest az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat október 14-i jelentése alapján.

Szezonális kiigazítással 0,7%-kal nőtt az ipari termelés az előző havihoz képest, kisebb mértékben az elemzők által várt 0,8%-nál. Júliusban még 5,0%-os volt a havi emelkedés üteme. Az ipari termelés az egy évvel korábbitól augusztusban 7,2%-kal maradt el, júliusban pedig 7,1%-kal, Az Európai Unió 27 tagállamában az ipari termelés szezonális kiigazítással 1,0%-kal nőtt augusztusban, a júliusi 4,9%-os havi növekedés után. Az egy évvel korábbitól 6,2%-kal maradt el az EU augusztusi ipari termelése, júliusban pedig 6,9%-kal.

A legnagyobb havi növekedését Portugáliában regisztrálták augusztusban, 10,0%-ost. Olaszországban 7,7%-os, Magyarországon és Svédországban pedig 6,7%-os volt az ipari termelés havi növekedése augusztusban. A legnagyobb mértékben, 13,4%-kal Írországban csökkent az ipari termelés augusztusban az előző havihoz képest. Észtországban 2,1%-os, Luxembourgban 1,2%-os volt a havi csökkenés.

A legnagyobb éves csökkenés Luxembourgban következett be augusztusban, 15,8%-os. Németországban 11,2%-kal, Franciaországban 7,3%-kal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A legkevésbé Magyarországon csökkent az ipari termelés éves bázison, 0,2%-kal. Növelni csak három ország tudta ipari termelését augusztusban az egy évvel korábbihoz képest: Litvánia és Portugália 2,1%-kal, valamint Lengyelország 1,3%-kal.

(MTI)