A PSA Group és a Total közös gyárat hozott létre

2020. október 14. Gyártás | Autóipar

Közös gépjármű üzemanyagcella gyártó üzemet hozott létre a PSA Group és a Total Európában. A közös akkumulátor gyártó vállalkozás (ACC) létrehozásáról szóló megállapodást a Group PSA/Opel és Total/Saft írta alá. Yann Vincent-et nevezték ki vezérigazgatónak, aki a végrehajtási és fejlesztési feladatokért felel, Ghislain Lescuyer pedig a közös vállalkozás Testületének Elnöke lett.

Ezzel a társulással, 2023-tól a felek az autóipar világméretű szereplőivé válhatnak a nagy teljesítményű akkumulátorok fejlesztése és előállítása terén. A projekthez a Total/Saft a kutatás-fejlesztésben és iparosításban szerzett szaktudásával járul hozzá, míg a PSA Group az autóiparban szerezett tudását, illetve gyártói tapasztalatát adja át. A kutatás-fejlesztési központ Bordeaux-ban található, a kísérleti telep pedig Nersac-ban. Franciaországban már elkezdték az új, nagy teljesítményű lítiumionos technológia fejlesztését. A tervek szerint a kutatás-fejlesztési szakaszt követően két gigagyárban indítanák el a tömeges gyártást, Franciaországban Douvrin-ban, valamint Németországban Kaiserslautern-ban. 

A projekt célja:

  • Az energiaátmenet kihívásaira reagálni azáltal, hogy csökkentik az autók ökológiai lábnyomát a lakosság számára kínált tiszta és megfizethető közlekedés érdekében. 
  • Olyan akkumulátorok gyártása elektromos járművekre kifejlesztve, amelyek a legmagasabb technológiai szintet képviselik az energia, a teljesítmény, a feltöltődési idő és az ökológiai lábnyom tekintetében. 
  • Termelési kapacitás kidolgozása, az elektromos autók keresletnövekedésének fenntarthatósága érdekében lényeges szempont az európai piacon, ami előre láthatóan 2030-ra megközelíti a 400 GWh-t, ami a jelenlegi piac tizenötszöröse. 
  • Ipari függetlenség biztosítása Európában az akkumulátorok tervezése és gyártása területén, kezdetben 8 GWh kapacitással, 2030-ra pedig mindkét telephelyen elérve a 48GWh összkapacitást. Ez évente 1 millió elektromos járművet jelent, ami több mint az európai piac 10%-a.
  • A gyár pozicionálása mint az egyik legnagyobb versenyképes szereplő az elektromos autókat gyártó vállalatok beszállítói között.  

A projektet a francia és a német kormány is támogatja, mintegy 1,3 milliárd euró összegben. Az európai intézmények pedig IPCEI projekten keresztül nyújtanak támogatást, ami a közlekedés energetikai átmenetét stratégia kérdésként kezeli. A teljes projekt több, mint 5 milliárd eurót biztosít hasonló kezdeményezések támogatására.  

– Az európai akkumulátor konzorcium megépítése immár valóságos. Szeretnék külön elismeréssel szólni a Total/Saft és a Group PSA/Opel csapatainak elkötelezett munkájáról, a projekt megvalósításában. Ez az új irányvonal megegyezik a központi küldetésünkkel: „tiszta, biztonságos és megfizethető közlekedés biztosítása a lakosságnak”, amely ezáltal versenyelőnyhöz juttatja a PSA csoportot az elektromos autók növekvő értékesítésében – mondta Carlos Tavares, a PSA Groupe elnöke. 

– Az közös vállalat létrehozása szemlélteti a Total elköteleződését a klímaváltozás kihívásaival szemben, kifejezi fejlődését, mint jelentős szereplő az energiaszolgáltató piacon azáltal, hogy megfizethető, megbízható és tisztább energiát biztosít. Kitűzött célunk, a SAFT leányvállalatunk szaktudásának az akkumulátorok és iparosítás területén, valamint partnerünk a PSA know-how-jának kiaknázása, hogy megfeleljünk a kihívásoknak az elektromos járművek dinamikusan növekvő piacán Európában. Szeretném bátorítani a közös vállalatunkhoz csatlakozó csapatokat, hogy ez a kaland egy igazi európai technológiai és ipari siker legyen – nyilatkozta Patrick Pouyanné, a Total elnöke.

(SCM)