Augusztusban 3,6%-kal emelkedtek a termelői árak

2020. szeptember 30. Gazdaság | Egyéb szektorok

Augusztusban az ipari termelői árak összességében 3,6%-kal meghaladták az egy évvel korábbiakat – jelentette szeptember 30-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon, többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában a korábbiaknál kevésbé volt már érezhető. Az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan alig változtak – 0,4%-kal nőttek –, ezen belül a feldolgozóiparban 1,9%-kal magasabbak, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9%-kal alacsonyabbak voltak. Az élelmiszeripar belföldi értékesítési árai 4,5%-kal emelkedtek a járműiparé 6,2%-kal.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön a beruházási javakat gyártók ágazatokban 5,6%-kal, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,6%-kal nőttek az árak ezen belül a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 5,1%-os emelkedést mutatott. Az ipari exportértékesítési árak 5,2%-kal magasabbak voltak, ezen belül a közel 95%-os súlyt képviselő feldolgozóiparéi 5,7%-kal nőttek. A forint árfolyama tavaly augusztus óta 6,71%-kal gyengült az euróval és 5,74%-kal a dollárral szemben. Az élelmiszerek exportára forintban 8,2%-kal, a járműgyártásé 7,3%-kal emelkedtek, a villamosberendezések gyártói és a gépipari cégek 6,4, illetve 6,5%-os áremelést tudtak elérni, a számítástechnikai termékek előállítóinak csak 1,8%-os, a gyógyszergyártóknak 1,6%-os áremelést sikerült kivívniuk.

(MTI)