Csökkent a német gépipari export

2020. augusztus 19. Gazdaság | Egyéb szektorok

Csaknem a negyedével csökkent a német gépipari export az idén a második negyedévben – ismerteti a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V.) ágazati szakmai képviseleti szervezet a honlapján, augusztus 18-án megjelent közleményében.

A gépipari és gyárépítő ágazatban 22,9%-kal 35,2 milliárd euróra csökkent az export a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a mintegy 3300 tagvállalattal rendelkező VDMA közleménye szerint. Áprilisban és májusban egyaránt 28%-os volt a visszaesés az előző évihez képest, júniusban viszont már kevésbé drasztikus, 12%-os. Az első negyedévben az export még „csak” 5%-kal csökkent az előző évihez képest. Az év első 6 hónapjának exportja pedig 14%-kal marad el a 2019 első félévitől. Ennél nagyobb első félévi visszaesés csak 2009-ben, a pénzügyi és gazdasági válság idején volt.

– A vállalatok egy kicsit már fellélegezhetnek ugyan, de hosszú és rögös út vezet még az exportaktivitás normalizálódásáig – mondta Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy „a főbb gépipari felvevőpiacoknak ehhez még jobban felül kell kerekedniük a járvány következményein, és a befektetői bizalomnak is meg kell még erősödnie”. A második negyedévben a német gépipari export 27,7%-kal csökkent az uniós tagállamok irányába. A legnagyobb mértékben a Nagy-Britanniába irányuló export csökkent, 36,4%-kal, a spanyolországi 32,1%-kal, az olaszországi 31%-kal, a franciaországi pedig 28,2%-kal esett vissza.

Az első 6 hónapban a német gépipari export 17,3%-kal csökkent az Európai Unióba. Oroszországba viszont az év első felében 4,5%-kal nagyobb értékben exportált gépipari termékeket Németország, mint tavaly. Az Egyesült Államokba a második negyedévben 23%-kal csökkent a német gépipari export, a Kínába irányuló viszont csak 7,9%-kal ment lejjebb. Kína így jó úton halad afelé, hogy beérje az Egyesült Államokat a legfontosabb német exportpiacok listáján. – Kínában kifejezetten erőteljes gazdasági fellendülésnek lehetünk tanúi, elsősorban a termelőiparban, ami a német gépipari export jelentős növekedésében is megmutatkozik – mondta a VDMA vezető közgazdásza, Ralph Wiechers.

(MTI)