Nőtt Kína külkereskedelmi forgalma júniusban

2020. július 14. Gazdaság | Egyéb szektorok

A várakozásokkal szemben Kína exportja és importja egyaránt bővült júniusban, miután a koronavírus-járvány miatt hozott gazdaságbénító intézkedéseket egyre több országban enyhítették.

A kínai vámszolgálat július 14-én közzétett adatai szerint júniusban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 0,5%-kal emelkedett. Elemzők 1,5%-os csökkenésre számítottak azt követően, hogy májusban a világjárvány hatásaira a kínai export 3,3%-kal zsugorodott. A behozatal dollárban számolt értéke még jobban felülmúlta az elemzői várakozásokat: júniusban 2,7%-kal erősödött éves összevetésben szemben a 10,0%-os gyengülést valószínűsítő elemzői jóslatokkal. A kínai import ezzel júniusban az idei legjobb teljesítményt produkálta, májusban még 16,7%-os zsugorodást mértek. A kínai külkereskedelmi mérleg 46,42 milliárd dolláros többlettel zárt, ami elmarad az elemzők által várt 58,6 milliárd dolláros szufficittől. Májusban a kínai külkereskedelmi többlet 62,93 milliárd dollárral történelmi csúcsot ért el. Az elemzők és befektetők túlnyomó többsége a dollárban denominált adatokra alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 4,3%-kal, az importé pedig 6,2%-kal növekedett júniusban éves összevetésben. Kína ezzel júniusban 328,94 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel. A politikailag is érzékenynek számító amerikai viszonylatban Kína importja az év első felében 4,8%-kal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a kivitel 11,1%-kal esett vissza. Júniust tekintve az Egyesült Államokból származó behozatal 11,3%-kal nőtt, az oda irányuló export 1,4%-kal csökkent. Kína kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben ezzel 29,41 milliárd dollárra rúgott júniusban, alig elmaradva a tavaly júniusban regisztrált 29,91 milliárd dolláros szufficittől.

Li Kuj-ven, a kínai vámszolgálat szóvivője egy július 14-i sajtótájékoztatón Pekingben elmondta: „a kínai külkereskedelem továbbra is egyre több bizonytalan és instabil tényezővel áll szemben, köztük a kínai-amerikai kereskedelmi viszállyal”. Li emiatt bonyolultnak nevezte az év második felében várható helyzetet. A kínai bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben 6,8%-kal esett vissza a járvány bénító hatásainak nyomán – először zsugorodott azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP adatokat. A járvány miatti bizonytalanság tükrében pedig a kínai parlament idén nem jelölt ki GDP növekedési célszámokat. A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar júniusi teljesítményét vizsgáló hivatalos, illetve privát felmérések is azt mutatták, hogy a kínai gazdaság kezd stabilizálódni a járvány okozta visszaesés után. Elemzők 2,5%-os GDP növekedést jeleztek előre a második negyedévre. A hivatalos adatot a tervek szerint csütörtökön teszi majd közzé a kínai statisztikai hivatal.

(MTI)