Nőttek a termelői árak

2020. június 3. Gazdaság | Egyéb szektorok

Áprilisban belföldi termelői árak átlagosan 0,9%-kal csökkentek, az ipar exportértékesítési árai 6,1%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel azelőtt. Az ipari termelői árak együttesen 3,7%-kal meghaladták az előző év azonos időszakáét – jelentette június 2-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az exportárak növekedési üteme tovább élénkült a márciusi 5,7%-os és a februári 4,2%-os emelkedés után, míg a belföldi árak éves összevetésben 2016 novemberében csökkentek utoljára. Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon (többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában) is érezhető volt. A forint egy év alatt, áprilisra az euróval szemben 10,94%-kal (35,13 forinttal) a dollárral szemben 14,84%-kal (42,39 forinttal) leértékelődött.

Exportban a csaknem 95%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,6%-kal nőttek az árak, a járműipar exportárai a márciusinál 1,1 százalékponttal élénkebben, 10,1%-kal, az élelmiszereké 1,3 százalékponttal mérsékeltebben 11,1%-kal nőttek forintban. A számítástechnikai termékek exportárai 5,7%-kal, a gépgyártó cégeké 8,3%-kal, a gyógyszergyártóké 6,6%-kal voltak magasabbak a tavaly áprilisiaknál. Belföldön a 63%-os súlyt képviselő feldolgozóipar árai alig változtak (0,1%-kal csökkentek), a 32%-os súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,8%-kal estek vissza. A járműipar termelői árai azonban 9,2%-kal emelkedtek, az élelmiszeripar termelői árai 7,6%-kal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban. A fogyasztási cikkek termelői ára 6,9%-kal nőtt egy év alatt, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeké 4,9%-kal, a nem tartósaké 7,0%-kal emelkedett. Az energiatermelő ágazatok termelői árai 9,0%-kal csökkentek tavaly áprilishoz mérve, a további felhasználásra termelt anyagok, alkatrészek és részegységek árszínvonala 3,4%-kal emelkedett, a beruházási  javak 7,4%-kal drágultak. Az év első négy hónapjában a belföldi termelői árak 1,9%-kal, az exportárak 5,0%-kal voltak magasabbak, mint a múlt év azonos időszakában, együttesen 3,9%-os volt a növekedés.

(MTI)