Megindul a munka a Toyota két utolsó még nem termelő európai üzemében is

2020. május 25. Gyártás | Autóipar

A Toyota újraindítja a gyártást két utolsó még nem termelő európai üzemében is a Toyota Central Europe Kft. május 23-i tájékoztatása alapján.

A Toyota két utolsó, járványvédelmi korlátozások miatt leállított üzemében, a Toyota Motor nagy-britanniai érdekeltségének burnastoni üzemében, valamint a csehországi Kolinban működő Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) üzemben is megindul a termelés a május 25-én kezdődő héten. A Toyota az idei első negyedévben a járványügyi korlátozások miatt a világ számos részén felfüggesztette a termelést üzemeiben. Kínában február közepén indította el a termelést négy üzeme közül háromban, majd a negyedik üzem márciusban állt munkába. Áprilisban indult újra a termelés a franciaországi és lengyelországi üzemekben, majd májusban Észak-Amerikában és a többi európai üzemben.

A Toyota mintegy 20 000 alkalmazottat foglalkoztat közvetlenül vagy közvetve Európában. A járványügyi korlátozásoknak a gazdálkodásra gyakorolt negatív hatását jól tükrözi, hogy a március 31-ével zárult (negyedik pénzügyi) negyedévben a Toyota Motor értékesítési árbevétele éves összevetésben 8,4%-kal 7099,8 milliárd jenre csökkent, a működési eredmény 27,5%-kal 384 milliárd jenre, a nettó nyereség pedig 86,3%-kal, 63,1 milliárd jenre zuhant.

Az áprilissal indult folyó pénzügyi évben a koronavírus-járvány keresletcsökkentő hatása miatt a Toyota prognózisa szerint autóeladásai  több mint másfél millióval 9 millió körülire csökkenhetnek. Tavaly a Toyota 10,74 millió járművet értékesített, így a második legnagyobb autógyártó lett a 10,97 milliós értékesítéssel vezető Volkswagen konszern után.

(MTI)