Csökkent az első negyedévben a német gépipari export

2020. május 19. Gazdaság | Egyéb szektorok

Csökkent a német gépipar exportja az első negyedévben az ágazati szakmai képviseleti szervezet, a VDMA május 18-án publikált jelentése szerint, amely egyúttal az uniós tagországokba irányuló export kétszámjegyű csökkenését is előre vetíti az elkövetkező hónapokra.

A német gépipari export az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 6,6%-kal 41,9 milliárd euróra csökkent. Januárban és februárban még 3,9 és 4,4%-os volt az éves csökkenés mértéke, márciusra azonban már 11%-ra emelkedett.

– Januárban és februárban még a kínai export kivételével alig éreztette hatását a koronavírus-járvány a német gépipari exporton, márciusra azonban ez már gyökeresen megváltozott – emelte ki Olaf Wortmann, a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V.) német gépgyártó és gyárépítő vállalatok szakmai képviseletének konjunktúra elemzője. Az év első három hónapjában a német gépipari export az EU 27 tagországába 8,5%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A vírusjárvánnyal különösen erősen sújtott országokba nagyobb mértékben esett vissza a német gépipari export: Franciaországba 14,8%-kal, Olaszországba 16,1%-kal, Spanyolországba 13,9%-kal. Az év első két hónapjában ezekbe az országokba is viszonylag kisebb mértékben csökkent az export, márciusban azonban már 25-33%-kal. A német gépipari exportnak mintegy 15%-át ez a három európai ország veszi fel.

– A következő hónapokban kétszámjegyű csökkenésre lehet számítani a német gépipar európai uniós exportjában, miután már márciusban is 21%-os volt a visszaesés – mondta Wortmann. Az egyetlen kivételnek Lengyelország bizonyult, ahová az év első három hónapjában közel 8%-kal emelkedett a német gépipari export, bár márciusban már a lengyelországi viszonylatban is 14,2%-os lett a visszaesés. Az első negyedévben eltérően alakult a német gépipari export a két legfontosabb felvevőpiac, az Egyesült Államok és Kína esetében. Miközben az amerikai export januártól márciusig 0,5%-kal nőtt, a kínai 8,9%-kal csökkent. A következő hónapokban viszont az amerikai kereslet csökkenésére és a kínai szállítások növekedésre számít a VDMA.

(MTI)