A várakozásokkal ellentétben nőtt Kína exportja áprilisban

2020. május 7. Gazdaság | Egyéb szektorok

A várakozásokkal ellentétben nőtt Kína exportja áprilisban, az import azonban jelentősen visszaesett, miközben az országban az új koronavírus-járványt már sikerült visszaszorítani, de gazdasági hatásai még mindig jelentősek.

A kínai vámszolgálat május 7-én közzétett adatai szerint áprilisban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 3,5%-kal bővült, ami komoly javulást jelent a márciusban mért, 6,6%-os csökkenés után. Elemzők ezzel szemben a visszaesés elmélyülésére, - 15,7%-os zsugorodásra számítottak.

A behozatal dollárban számolt értéke ezzel szemben számottevően visszaesett: a márciusi 0,9%-os zsugorodáshoz képet áprilisban 14,2%-kal csökkent tovább. Elemzők valamivel enyhébb, 11,2%-os visszaesést jósoltak. Az import ezzel áprilisban az elmúlt 4 év legmeredekebb zuhanását produkálta, utoljára 2016. januárjában mértek ennél nagyobb mértékű, 18,8%-os zsugorodást. A kínai külkereskedelmi mérleg ezzel 45,34 milliárd dolláros többlettel zárt, messze túlhaladva az elemzők által várt 6,35 milliárd dolláros szufficitet a márciusban felhalmozott 19,90 milliárd dolláros többletet követően.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit. Jüanban számolva az export értéke 8,2%-kal növekedett, az importé azonban 10,2%-kal csökkent áprilisban éves összevetésben. Kína ezzel áprilisban 318,15 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel. A kiviteli adatok különösen azért számítottak meglepőnek, mert a statisztikai hivatal által a múlt héten közzétett, áprilisi beszerzésimenedzser-index (BMI) adatsorból még az derült ki, hogy a múlt hónapban tovább csökkent az új exportmegrendelések állománya. Ugyanezt támasztotta alá a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató kisebb, magánkézben lévő cégek körében végzett felmérése is.

A kivitel élénkülése részben magyarázható a védőruházatok iránti megnövekedett kereslettel, ám – ahogyan a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap rámutat, – ez a szektor önmagában túl kicsi ahhoz, hogy lényegesen befolyásolja a kínai gazdaságot. Jüanban számolva az év első hónapjában a védőruházatok – maszkok és egyéb textíliák – kivitele 5,9%-kal nőtt.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásainak nyomán 6,8%-kal esett vissza az első negyedévben – először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP adatokat. Az idei gazdasági célokat várhatóan a járványhelyzet miatt március elejéről elhalasztott parlamenti ülésszakon tűzik majd ki, amelyet egy május 6-i bejelentés alapján május 22-i kezdettel tartanak majd Pekingben. Minthogy a kínai GDP mintegy 20%-a származik a kivitelből, így az export idei alakulása fontos tényező a célok meghatározásában.

(MTI)