Söripari melléktermékek hasznosításába kezd a Pécsi Sörfőzde Zrt.

2020. május 5. Gyártás | FMCG

A biológiai alapú sörfőzési technológiák fejlesztését és az ilyen sörök előállítása során keletkező melléktermékek hasznosítását kívánja megoldani a több mint 1,7 milliárd forintos kutatómunka eredményeként a Pécsi Sörfőzde Zrt. (PS Zrt.) – közölte projektet megvalósító csoport május 5-én.

A PS Zrt. által vezetett Hunbio konzorcium közleménye szerint a projekt során a szükséges technológia kialakításával, a melléktermékek értéknövelő felhasználása mellett meghatározzák a biológiai alapú sörkészítésre legalkalmasabb, egyben ökológiai szempontból legkedvezőbbnek számító malátatípusokat. A folyamatot a feldolgozási technológia és receptúra fejlesztése zárja sikeresnek ígérkező termékek piacra juttatásával.     

Szemerey Zoltán, a sörfőzde igazgatósági tagja közölte: a kutatások eredményeként a sörgyártás melléktermékeinek hasznosításával jelentősen csökkenthetik a vállalat környezeti lábnyomát. Kiemelte: a 80%-os nedvességtartalmú sörtörkölyből például céljaik szerint értéknövelt, jól szállítható és tárolható élelmiszer előállítására van lehetőség.

A vállalat terveiről azt mondta, a sörfőzde a jövőben további új termékekkel szeretne megjelenni a piacon. Jelezte: a vállalat speciálisan ízesített, radler típusú bio alkoholos és alkoholmentes terméke iránt folyamatosan nő a kereslet.     

A PS Zrt. vezetésével működő Hunbio konzorciumban a vállalat mellett partnerként a Szegedi Gabonakutató Intézet, a Szarvasi Agrár Zrt. és a karcagi Hubai és Társai Kft. vesz részt. A mostani projektre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) csaknem 1,2 milliárd forintos támogatást nyert el a csoport.     

A vállalat 125 munkavállalót foglalkoztat. A Pécsi Sörfőzde Zrt.-t 2017-ben vásárolta meg az osztrák sör- és ásványvízgyártó Ottakringer leányvállalatától a magyar MAVA Befektetési Kft. és a BanKonzult Commerce Kft.

(MTI)