A csökkenő kereslet miatt 2200 alkalmazottjától válik meg a szlovén Gorenje

2020. április 23. Egyéb | Elektronikai ipar

A szlovén Gorenje új kínai tulajdonosa, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó vállalat a világjárvány okozta keresletcsökkenésre hivatkozva az év végéig elbocsájtja 2200 alkalmazottját – közölte április 23-án a szlovén közszolgálati televízió.

A döntést a vállalat igazgatótanácsa április 22-i rendkívüli ülésén hozta meg.

Zan Zeba szakszervezeti vezető a csatornának úgy nyilatkozott: Szlovéniában 1000 embert bocsájtanak el, 700-at az észak-szlovéniai Velenjében működő gyártóüzemből, további 300-at pedig a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központjából, Ljubljanából.

A szakszervezeti vezető szerint az alkalmazottakat sokkolta a tervezett elbocsátások mértéke. Megjegyezte továbbá, hogy a Gorenje állami támogatásban is részesült. – Valószínűleg épp az elbocsátások elkerülés érdekében – mondta.

A Hisense 2017-ben vette meg a Gorenje részvényeinek 95,42%-át, 293 millió euróért. A kínai vállalat kötelezte magát, hogy megőrzi a Gorenje márkanevet és megtartja az alkalmazottakat, továbbá új befektetéseket is végrehajt. Két új gyár létrehozását ígérte: Velenjében tévékészülékek-gyártását, míg a szerbiai Valjevóban legújabb generációs hűtőszekrények gyártását, mindkét beruházás több tízmillió euróba kerülne.

A Gorenje, amely az egyik legnagyobb, exportra termelő szlovén cég, 9300 alkalmazottat foglalkoztat Szlovéniában és más országokban, a legtöbbet Csehországban és Szerbiában.

(MTI)