Átadták a Magtár Kft. szekszárdi telephelyét

2020. március 5. Beruházás | Egyéb szektorok

Átadták a mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó Magtár Kft. szekszárdi telephelyét március 4-én, a létesítményt a szolnoki székhelyű családi vállalkozás 200 millió forintos beruházással hozta létre.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a magyar mezőgazdasági beruházások értéke 2019 első három negyedévében 301 milliárd forint volt. A mezőgazdasági gépek értékesítése 3%-kal 134 milliárdra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb arányt, 52%-ot az erőgépek forgalma képviselte, ugyanakkor 10%-kal 43 milliárd forintra nőtt az alkatrészek forgalma.

Az 50-100 lóerős, kerekes traktorokból kelt el a legtöbb, de növekedett a 140 lóerő feletti teljesítményű traktorok értékesítése is. 2019 szeptember végéig a gabonakombájnok értékesítése 5%-kal maradt el a korábbi év hasonló időszakától, amikor 220 új arató-cséplő gépet hoztak forgalomba. Nőtt a vető-ültető gépek forgalma.

A tápanyag-visszapótlásra használt gépek és a betakarító adapterek eladása 5, illetve 3%-kal esett vissza, a szállítógépek esetében 16%-os volt a csökkenés, és mérséklődött a szálastakarmányt betakarító, illetve bálázó gépek forgalma.

Farkas Sándor hozzátette, hogy 2019-ben több mint 2800 milliárd forint volt a mezőgazdaság kibocsátásának értéke, amelynek 56,7%-át a növénytermesztés, 36,3%-át az állattenyésztés adta. Az egy hektárra jutó hozzáadott érték a magyar mezőgazdasági termelésben 615 euró, míg a fejlett európai uniós országokban 1163 euró volt.

Tóth János tulajdonos-ügyvezető elmondta: a cég – a szolnoki és a hajdúnánási után – harmadik telephelyét az MNB növekedési hitelprogramjának segítségével építették 3300 négyzetméteren, zöldmezős beruházással.

(MTI)