Reflektorfényben az elektromos gépek és a digitális megoldások

2020. február 7. Logisztika | Egyéb szektorok

A Jungheinrich „Innovations & Highlights 2020” címmel rendezte meg az idei évben nemzetközi sajtókonferenciáját Hamburgban, amelyen lapunk főszerkesztője is részt vett. A szaksajtó Európa számos országából érkezett képviselőinek a legfrissebb újdonságokat mutatták be január végén.

A Jungheinrich a közel egy évtizedes folyamatos növekedés után a tavalyi évben több mint 4 milliárd eurós bevételt ért el, az EBIT-érték pedig 260 millió euró volt. A német intralogisztika-specialista vállalat az elkövetkezendő 3 évre lassulást jósol az elmúlt évtized látványos növekedési üteme után – hangzott el a január 30-án, Hamburgban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. 

– Az előttünk álló év a tavalyinál nehezebb lesz, mivel világszinten gazdasági lassulás tapasztalható. Ez nem nevezhető válságnak, hanem a gazdasági növekedési ütem lassulásának, amely – a megítélésünk szerint – körülbelül 2%-os csökkenést jelent az anyagmozgató gépek piacán, illetve a következő 3 évben többé-kevésbé stagnálás várható – mondta Christian Erlach, a Jungheinrich AG értékesítésért és marketingért felelős igazgatósági tagja.

A Jungheinrich AG már több mint egy éve bejelentette a vállalat felsővezetőségében tervezett generációváltást. Mint korábban már bejelentésre került, Dr. Lars Brzoska vette át a Jungheinrich AG igazgatótanácsának elnöki posztját. A műszaki igazgatói pozíciót pedig 2020. január 1-től Sabine Neuß tölti be, aki a sajtókonferencián személyesen is üdvözölte a meghívottakat.

A Jungheinrich stratégiájában továbbra is a lítiumion-technológiát helyezi előtérbe, amely egyre nagyobb teret nyer az anyagmozgató gépek fenntartható energiaellátásában. A hamburgi székhelyű konszern 2016-ben mintegy 1600 lítiumion-akkumulátorral szerelt targoncát értékesített világszerte, a tavalyi évben ez a darabszám elérte a 15 ezret. Christian Erlach becslése szerint 2025-re az általuk értékesített anyagmozgató gépek 80%-a lítiumion-meghajtású lesz. A Jungheinrich értékesítési portfóliójában jelenleg 98% az elektromos meghajtású gépek, és mindössze 2% a belső égésű motorral üzemelő targoncák aránya.

A sajtókonferencián a német szakember kiemelte az akkumulátorgyártó Triathlon Holdinggal alapított joint venture, a JT Energy Systems jelentőségét, amelyben a német anyagmozgatógép-gyártó 70%-os részesedéssel rendelkezik. A közös vállalat feladata lítiumion-akkumulátor rendszerek előállítása és újrahasznosítása mindkét fél számára. Ez részét képezi a Jungheinrich „lítiumion-jövőképének”, mely szerint a német gyártó piacvezető szerepre törekszik a lítiumion-akkumulátorral hajtott targoncák szegmensében a gyártástól az energiamenedzsmenten át egészen az újrahasznosításig, lefedve így a teljes ellátási láncot.

Új üzem épül a lítiumion-akkumulátorral hajtott targoncák gyártására, bővített portfólióval a lítiumtöltő- és energiatároló rendszerek területén, ideértve a kültéri használatra tervezett modelleket is. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ezek a rendszerek a hatékony energiafelhasználást segítik, és lehetővé teszik a felhasználók számára a csúcsidőn kívüli töltést, illetve integrálhatók megújuló energiaforrásokkal, köszönhetően a gyártó által nyújtott energiamenedzsment megoldásnak.

A lítiumion-technológiához kapcsolódóan a Jungheinrich bemutatta a nemzetközi újságíróknak a P30i elektromos ellensúlyos targoncát, amely teljes mértékben megfelel az ugyanilyen típusú belső égésű változatnak bármely anyagmozgatási feladat ellátásában, tekintet nélkül a terhelésre vagy a külső körülményekre. Az új lítiumionos gép várhatóan 2021 végén kerül forgalomba, és drágább lesz a bekerülési költsége, mint a belső égésű motorral hajtott targoncának, azonban a teljes birtoklási költség (TCO) sokkal kedvezőbb, ha a teljes élettartamra vetített energiaköltségeket vesszük figyelembe.  

Emellett számos más, innovatív újdonság is bemutatásra került, amellyel a szakmai közönség az idei LogiMAT szakvásáron, Stuttgartban ismerkedhet meg március 10. és 12. között.

(SCM)