Biomassza erőmű Verőcén

2019. november 19. Beruházás | Egyéb szektorok

November 15-én átadták az észak-horvátországi Verőcén (Virovitica) a horvát-magyar tulajdonban álló AMS Biomassza Erőművet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Verőce-Drávamente megyében az elmúlt 25 év legnagyobb piaci beruházásának nevezte a biomassza erőművet, amely  Magyarország egyik legnagyobb tőkebefektető holdingjának részvételével, és Magyarország legnagyobb bankjának finanszírozásával valósult meg. Az Arago-csoportnak nem ez az első, energiával kapcsolatos beruházása, és nem is az utolsó Horvátországi szerepvállalása.

A beruházás 5,7 milliárd forintba került, 5000 család energiaellátását fogja biztosítani, és teljesen klímabarát módon kivételes hatékonysággal állítanak elő energiát. 

– A klímavédelembe valós és meglapozott megoldások kellenek, olyan, mint ez a verőcei erőmű, amely a jelenleg elérhető legmodernebb technológiával működik – fogalmazott a miniszter.

Magyarország és Horvátország együttműködésében nem ez az egyetlen siker: a drávaszögi gazdasági fejlesztési program keretében a magyar kormány 527 horvátországi kis- és középvállalkozó pályázatát támogatta összesen 1,8 milliárd forinttal, és ennek nyomán 2,7 milliárd forint beruházás jött létre Szlavóniában és Baranyában. 

(MTI)