Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

2019. szeptember 23. Gyártás | FMCG

A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 126. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron szeptember 20-án.

Kovács Gergely, a társaság igazgatósági tagja elmondta: az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 25-től, várhatóan 100 napon át, átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi, a munkát 235 állandó és 40-50 ideiglenes dolgozó három műszakos, négy csoportos munkarendben végzi.

A gyár ellátásához tavasszal a tavalyinál 3000 hektárral kisebb területen, 11 000 hektáron vetettek cukorrépát, ugyanakkor az érési kísérletek eredménye alapján az elmúlt öt év átlagát meghaladó, 65-70 tonna termés várható hektáronként.

A cukorgyárban az elmúlt évben elsőbbséget élveztek az energiafelhasználást csökkentő, az üzembiztonságot és a versenyképességet növelését célzó beruházások, mint a kazánpark egy részének nagyjavítása, a folyamatirányító rendszer részleges korszerűsítése, vagy a csomagolóüzem bővítése.

Kovács Gergely a piaci kilátásokról azt mondta: a cukorpiac válságos helyzetbe került a 2017. októberi kvótaeltörlés után. A cukorárak 35-40%-kal csökkentek az Európai Unióban, az elmúlt időszak történései azonban az árak növekedésére, és ennek folytán optimizmusra adnak okot. A kínálat szűkülését jelzi, hogy az unióban a 2018-2019-es kampányban az előző évinél 17%-kal kevesebb cukrot gyártottak, idén tavasszal a közösség országaiban 5%-kal kevesebb cukorrépát vetettek. Tavaly az unió ugyanannyi cukrot exportált, mint amennyit importált, azaz nem érkezett többletcukor a világpiacról.

– Ma az unióban egymillió tonnával kevesebb cukor van, mint az elmúlt év hasonló időszakában és számos versenytársuk döntött termelőkapacitása csökkentése mellett, többen cukorgyárak bezárását jelentették be a közelmúltban. A változó klimatikus viszonyok, a cukorrépatermesztésben használt növényvédő szerek további korlátozása a korábbinál sokkal kitettebbé teszi a cukorrépa termesztését. E tényezők együttes hatására a cukorárak emelkednek, megteremtve a esélyt, hogy a cukorrépatermesztés és a cukorgyártás rentábilis legyen Európában és azon belül Magyarországon is – fogalmazott Kovács Gergely.

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban olvasható, hogy a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák AGRANA csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója és világelső a gyümölcs preparátumok tekintetében.

Az AGRANA világszerte 58 termelőüzemben mintegy 9230 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,4 milliárd euró. Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50%-ban tulajdonosa. Az üzem a keményítő és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít.

(MTI)