Gabonakonferencia – immár 11. alkalommal Baján

2019. június 27. Logisztika | Egyéb szektorok

Új helyszínen, de a hagyományoknak megfelelően Baján rendezte meg a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. (Bajai OKK Kft.) a gabonafórumot, ezúttal közösen, a rendezvény helyszínének is otthont adó Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karral.

Nagy László, a Bajai OKK Kft. ügyvezetője a megnyitójában hangsúlyozta: a folyó elválaszt ugyan, de ha hidat építenek rá vagy csónakba szállnak az emberek, máris kapcsolatot teremt. – Évekkel ezelőtt az eredeti célunk az volt, hogy aratás előtt összeüljenek az érdekeltek, de mára olyan sok követőnk akadt, hogy igyekszünk új elemekkel színesíteni a találkozót. Idén ez a konferencia egyben a Bajai Kikötő Napja is, éppen ezért a rendezvény második szakasza már a Duna partján, a kikötőnél folytatódott kötetlen szakmai beszélgetéssel – mondta az ügyvezető.

Dr. Bíró Tibor, a NKE Víztudományi Karának dékánja kiemelte: kitűnő kapcsolatban vannak a kikötővel, sok a kapcsolódási pont az egyetem vízügyi kara és a Bajai OKK Kft. között, ezért is szervezik közösen a Bajai Gabona Partnerség Találkozót. 

– Nagy öröm, hogy a legnagyobb hazai gabonakikötő városában, Baján köszönthetem ismét Önöket – mondta Fercsák Róbert polgármester az NKE dísztermében. Kiemelte: nagy öröm, hogy egy ilyen színvonalú nemzetközi konferenciának adhat otthont a város, és ez alkalommal a Bajai Kikötő Napját is meghirdették. Az elmúlt 10 évben közel 10 ország mintegy 200 szakembere járt itt a gabonakonferencia okán. 

Az első előadást Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője tartotta, felvázolva a gabonaágazat aktuális helyzetét. A magyar agrárium fontos szereplője az uniós-, sőt a világpiacnak is, a leggyengébb években is jut exportra. Sajnos, a szállítás kisebb hányada folyik vízi úton, a zöme közúton ér célba. Ami a termést illeti, nagy szerepe van az időjárásnak, nemrég az aszály volt a fő téma, az elmúlt napokban pedig a rengeteg csapadék okozott gondot. Kicsit csúszhat az aratás, talán június végén vagy július elején kezdődhet meg. A kilátások kedvezőek a világ gabonapiacain.

A konferencia kiemelt vendégei voltak még a Vukovári és Pancevoi kikötőből érkező küldöttség tagjai, akikkel tavalyi évben írta alá a bajai kikötő a háromoldalú együttműködési megállapodást. A felek azóta többször is találkoztak, hogy egymás szolgáltatásit megismerve hatékonyabban tudjanak együttműködni és bővíthessék partneri, üzleti körüket.

A rendezvény keretében több szakmai előadás hangzott el. Így például Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a hazai innováció és gazdaságfejlesztésről, Szalóki Flórián helyettes államtitkár a kikötők számára elérhető pályázatokról beszélt, Barna-Lázár Zoltán, az Ex Ante Kft. ügyvezetője a Kikötőfejlesztési Főtervről, Hegyi Zoltán, a Viköti Kft. ügyvezetője pedig a Duna hajózhatóságának javítása érdekében készülő tanulmányt ismertette. Körös Norbert, a Rail Cargo Hungaria Kft. új CEO-ja a vasúti szállítás kihívásairól és lehetőségeiről tartott előadást. Vancsura Kornél a FEBAGRO Cégcsoport elnöke bemutatta a hazai gabonapiac helyzetét, valamint a termesztésben várható hozamokat, lehetőségeket.

A konferencia zárásaként Szalma Béla, a Magyar Dunai Kikötők Szövetségének elnöke és dr. Bíró Tibor dékán írt alá együttműködési megállapodást.

A tanácskozás, kötetlenebb formában, a Halászati miniskanzennél folytatódott, ahol zenei aláfestés mellett, a vendégek a város kínálta gasztroélményekkel is gazdagodtak. 

(SCM)