Készülnek Szentgotthárdon az új motorok gyártására

2019. május 24. Gyártás | Autóipar

Jelenleg is nagy ütemben zajlanak Szentgotthárdon az előkészületek a gyártó- és szerelősorokon az új háromhengeres 1,2 literes turbó benzines motor gyártására, amely az év végén kezdődik – közölte Kaszás Zoltán, az Opel Szentgotthárd Kft. szóvivője május 24-én.

Ezt a motort a meglévő gyártásba fogják „integrálni”, a jelenlegi motorokkal párhuzamosan gyártják majd. A szóvivő kiemelte, hogy az átépítési munkálatokat főként saját szakembereik, mérnökeik, karbantartóik végzik, akiknek tudására és motorgyártási tapasztalataira építenek és munkájukra hosszú távon is igényt tartanak.

– Az Opel szentgotthárdi motorgyárában az elmúlt években a termelés volumene és ehhez kapcsolódva a pénzügyi mutatók is csökkentek. Ennek egyik oka az általuk gyártott motortípusok iránti piaci igény csökkenése, a dízelmotorok iránti kereslet visszaesése. Az autópiac állandóan átalakul, a hagyományos autótípusok helyett a piac inkább a szabadidő-autók, úgynevezett „SUV”-ok felé tolódott, ez kihatással volt a szentgotthárdi termelésre is – mondta Kaszás Zoltán.

Hozzátette: számukra a jövőt egyértelműen az új turbómotor gyártása jelenti, amely a PSA csoport legfontosabb benzines motorja, és ennek köszönhetően az új tulajdonosok biztos alapokra helyezték a szentgotthárdi gyár jövőjét.

A jelenleg mintegy 1000 embert foglalkoztató Opel Szentgotthárd Kft. 2016-ban még 629 000 motort gyártott, 2017-ben 486 000-t, 2018-ban pedig 313 000-t, a cég nettó árbevétele 2016-ban 171 millió euró, 2017-ben 150 millió euró, 2019-ben pedig 119 millió euró volt.

(MTI)