Zajlik a BMW-gyár területének előkészítése

2019. május 22. Beruházás | Autóipar

Minden az eredeti ütemterv, a vállalattal kötött megállapodás szerint zajlik.

Szijjártó Péter a helyszínen, május 21-én tett látogatása alkalmából hangsúlyozta: a BMW nyilatkozata egyértelmű volt, önmagáért beszél az építkezés előkészítése is. Ahogyan arról megállapodás született, Debrecen mind a 400 hektárnyi területet megvásárolta, jelenleg az előkészítési munkák zajlanak.

A miniszter elmondta: amikor a gyár leendő területére látogatott, 270 gép dolgozott ott. Minden nap 300 teherautónyi sódert visznek oda, az építés előkészítésében részt vevő vállalatnak naponta 20 millió forintos gázolajszámlája keletkezik, akkora a mozgás a területen. Magyarországon még soha nem végeztek egybefüggően ekkora területen talajmunkát, illetve építkezést előkészítő munkát. 

Kitért arra is, hogy közmű és infrastruktúra építéséhez szükséges valamennyi tervezési közbeszerzési eljárás lezárult. Jelenleg az engedélyezési folyamatok zajlanak, és egy-két közüzemi, közművi előkészítés vonatkozásában már a tervezés is megindult. A nemzetközi iskola szeptembertől megkezdi működését, emellett, kifejezetten a BMW kérésére egy bajor sztenderdnek megfelelő működésű német iskolának az előkészítését is megkezdték.

Az egymilliárd eurót meghaladó beruházásból felépülő, 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 000 gépkocsit gyártanak majd, és több mint 1000 új munkahelyet teremtenek.

A magyar kormány több mint 12,3 milliárd forinttal támogatja a beruházást. Debrecen a támogatásról szóló megállapodás tavaly októberi aláírásakor kötelezettséget vállalt arra, hogy elvégzi az ipari terület beruházási célnak megfelelő kialakítását, és egy év múlva beruházásra alkalmas állapotban átadja a befektetőnek.

(MTI)