Új munkahelyeket teremt a Drenik Hungary Kft. Szolnokon

2019. május 10. Beruházás | Egyéb szektorok

A szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. 8 milliárd forintos gyártási kapacitás növelő és termékportfólió-bővítő beruházása 110 új munkahelyet teremt Szolnokon – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter május 9-én, Szolnokon.

Papírtekercs a papírgyártó gépsor a Drenik Hungary Kft. szolnoki üzemében  (Fotó: MTI, Mészáros János)

Szijjártó Péter elmondta: a beruházáshoz a kormány egymilliárd 360 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít. A beruházásnak köszönhetően a gyár termelési kapacitása megduplázódik. A vállalat termékeit innentől kezdve Romániába, Szlovákiába és a térség más országaiba is szállítják majd.

A beruházás hozzájárul a magyar papíripar termelési értékének további növekedéséhez, amely tavaly 11%-kal 526 milliárd forint fölé nőtt, és az idén az első két hónapban 15%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ágazatban 2019 februárjában az alkalmazottak száma több mint 20%-os emelkedés után mintegy 16 500-ra emelkedett.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a beruházással még szorosabbra fűzi Magyarország a szövetséget Szerbiával, szavai szerint soha korábban nem tapasztalt jó viszonyt sikerült kialakítani a szomszédos országgal.

A magyar-szerb kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok tovább bővülnek, tavaly Magyarország és Szerbia kétoldalú kereskedelmi forgalma minden korábbi rekordot megdöntött, elérte a 2,5 milliárd eurót, azon belül is a magyar kivitel meghaladta az 1,6 milliárd eurót.

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország sikerének egyik fő alapját a megyeszékhelyek adják. – Szolnok az egyik példa erre, ahol tavaly tavasszal kapta meg az építési engedélyt a svájci központú Stadler vasúti járműcsoport, 2018 őszén avatták fel a Béres Gyógyszergyár Zrt. új épületét és a negyedik ipari forradalom kihívásainak megfelelő kapacitásbővítő beruházást indít a spanyol Segura. A beruházások 3 fontos feltétele adott Magyarországon: itt a legalacsonyabbak az adók az Európai Unióban, adott a szakképzett munkaerő és egyre fejlettebb az infrastruktúra. Örömteli, hogy 2019 végére Ceglédig jut az M4-es gyorsforgalmi út. Jövő őszre már Budapesttől Abonyig, 2021 végéig Törökszentmiklósig készül el az M4-es – tette hozzá.

A politikus megemlítette, hogy a szolnoki beruházásoknak is köszönhetően kimagasló ütemben erősödött 2018-ban a magyar gazdaság, 5%-os volt a GDP növekedési üteme. A foglalkoztatottak 4,5 milliós száma komoly stabilitást ad a magyar gazdaságnak. Kilenc év alatt 820 000 új munkahely jött létre Magyarországon, és „nincs megállás”, ahogyan azt világosan mutatják a szolnoki fejlesztések is.

Nebojsa Dordević, a Drenik Hungary Kft. tulajdonosa elmondta: 3 év múlva 19 000 négyzetméteres raktár és 6000 négyzetméteres gyártócsarnok épül új gépsorral. Az elkövetkező 3 évben az évi 20 000 tonnás papírgyártásukat megkettőzik, és az előállított alapanyag feléből saját készterméket gyártanak majd. A tervek szerint a termelési kapacitás eléri majd a napi 450 tonnát.

A kft.-nél jelenleg 92 ember dolgozik, akik főként a papíriparban jelentős tapasztalattal rendelkező szolnoki lakosok.
A nyilvános cégadatok szerint a Drenik Hungary Kft. értékesítésének nettó árbevétele csaknem 6,5 milliárd forint, adózott eredménye több mint 431 millió forint nyereség volt 2017-ben.

A Drenik Hungary Kft. a belgrádi DRENIK ND D.o.o cég leányvállalataként 2015 szeptemberétől működik a Szolnoki Ipari Park területén. Az anyavállalat több mint 500 embert foglalkoztat, és Délkelet-Európa egyik legjelentősebb papírgyártó cégévé nőtte ki magát. A vállalat cellulóz alapú alappapírgyártása havonta meghaladja az 1800 tonnát, ebből 1200 tonnát késztermékké alakítanak át. 

Célkitűzéseik között szerepel, hogy a vállalatuk működése minden tekintetben megfeleljen az Európai Unió és Magyarország szabályainak, elvárásainak. Kiemelten kezelik az ISO-szabványok teljes körű bevezetését. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő technológiák elsajátítására és alkalmazására.

(MTI)