Menet közben ellenőrzik a fuvarozókat

2019. február 13. Gazdaság | Egyéb szektorok

Az előző évinél 6%-kal több, összesen 315 milliárd forint árbevételt realizált tavaly a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ), s ezzel megalakulása óta 1500 milliárd forint összbevételt ér el a cég – mondta a társaság vezérigazgatója a február 12-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. 

Bartal Tamás arról is beszélt, hogy 2018-ban az e-útdíj rendszerben a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználatából bruttó 234 milliárd forint bevétel folyt be, amelynek 52%-át külföldiek fizették. Kiemelte, a külföldi fuvarozók és személyautók tranzitforgalma igen nagy hazánkban, de az útdíjrendszer alkalmas arra, hogy az általuk okozott amortizációt ellensúlyozza a díjbevétellel. A teher tranzitforgalom 40%-át román járművek adták, az általuk fizetett útdíj összege elérte a 48 milliárd forintot. A lengyel fuvarozók 16 milliárd, a bolgárok 11 milliárd, a szlovákok 10 milliárd, a szerbek pedig 7 milliárd forintot fizettek be.

Az idei tervek szerint saját rendszerüket összekapcsolják a kormányzati ügyfélkapuval, illetve bővítik a pótdíjfizetési lehetőségeket. Bartal Tamás felhívta a figyelmet, hogy a tehergépjárművek néhány héten belül számíthatnak folyamatos menet közbeni ellenőrzésekre. De tervbe vették a tehergépjárművek környezetvédelmi besorolásának hatékonyabb vizsgálatát is.

(SCM)