Eladja indiai érdekeltségét a gyógyszergyár

2018. december 3. Gazdaság | Gyógyszeripar

A GlaxoSmithKline (GSK) december 3-án honlapján jelentette be, hogy a jól ismert Horlicks italmárkát és más, vény nélkül kapható egészségügyi termékekkel és étrendkiegészítőkkel foglalkozó indiai üzletágát eladja az Unilevernek.

Az egyezség szerint a GSK Consumer Healthcare Limited (GSK India) és a Hindustan Unilever Limited (HUL) összeolvad. Az ügylet értéke hozzávetőlegesen 2,4 milliárd fontra becsülhető.

– A Horlicks évtizedeken keresztül a GSK fontos márkája volt, és jelentősen hozzájárult sikereinkhez Indiában azáltal, hogy javította ügyfeleink egészségét. Úgy gondoljuk, az Unilevernél a jövőben is jó kezekben lesz, így tovább tud majd fejlődni. A tranzakcióból származó bevétel pedig jól felhasználható a cégcsoport stratégiai céljainak megvalósítására, beleértve ebbe a gyógyszeripari befektetéseket is – mondta az ügylet kapcsán Emma Walmsley, a GSK vezérigazgatója.

Az összeolvadáshoz szükség lesz még a GSK India és a HUL részvényeseinek egyetértéséhez miután mindkét vállalat igazgatótanácsa már jóváhagyta az egyesülést. A GSK és az Unilever, amelyek a GSK India és a HUL részvényeinek 72,5%-át, illetve a HUL részvényeinek 67,2%-át birtokolják, az összeolvadás mellett kívánnak szavazni. Ahhoz, hogy az egyesülés megtörténjen, szükség lesz még az indiai trösztellenes hatóság engedélyére is.

További hír a gyógyszergyártóról: Újabb akvizíció a gyógyszerpiacon

Felvásárolja a GlaxoSmithKline (GSK) a rákkészítmények specialistáját, a Tesarót – közölte december 3-án honlapján a gyógyszergyártó.

Az akvizícióról szóló végleges megállapodás értelmében a GSK 5,1 milliárd dollárt fizet készpénzben a tulajdonjogért. A vállalat várakozása szerint a tranzakció jelentősen erősíteni fogja a GSK jelenlétét a gyógyszeripari piacon, kibővíti a kereskedelmi lehetőségeit az onkológia területén.

A Tesaro biogyógyászattal foglalkozó vállalat, amely Zejula nevű petefészekrák esetében alkalmazható gyógyszerével piacvezető vállalkozás. A gyógyszert az Egyesült Államokban és Európában már engedélyezték a kiújuló petefészekrákban szenvedő felnőtt betegek esetében. Jelenleg klinikai vizsgálatokon tesztelik, hogy a Zejula önálló vagy más gyógyszerekkel közös alkalmazása milyen lehetőségeket rejt magában a petefészekrákos betegek esetében. A vizsgálatok arra is kiterjednek, hogy a petefészekrák kezelése mellett a Zejula alkalmas-e tüdő-, mell-, vagy prosztatarák kezelésére önállóan vagy más gyógyszerrel együtt alkalmazva, beleértve ebbe a Tesaro saját anti-PD-1 antitestjét.

– A Tesaro felvásárlása megszilárdítja jelenlétünket a gyógyszerpiacon azáltal, hogy erősíti onkológiai képességeinket és hangsúlyosabbá teszi kereskedelmi lehetőségeinket, illetve hozzáférést biztosít a legújabb tudományos eredményekhez. Mindez együttesen támogatja hosszú távú fenntartható növekedés melletti elkötelezettségünket. Örömünkre szolgál és várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a Tesaro tehetséges munkatársaival, és értékes gyógyszereket fejlesszünk ki a beteg emberek számára – mondta az akvizíciót értékelve Emma Walmsley, a GSK vezérigazgatója. 

(SCM)