Modern Gyárak Éjszakáján

2018. november 23. Gyártás | Egyéb szektorok

November 16-án este 12 megye 36 gyára nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy bemutassák a gyártóhelyeiken zajló, magasan automatizált tevékenységeket, mindemellett pedig további változatos programokkal és meglepetésekkel várták vendégeiket. Az eseményt szervező Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt célja ezzel a rendezvénnyel is az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy az ipar fejlődése és az Ipar 4.0 szemlélet számos lehetőséget kínál mind a hazai termelő kkv-k, mind az iparban munkát vállalók számára. A projekt egyébként olyan ingyenes szolgáltatásokat nyújt még 2019 végéig a konvergencia régióban működő feldolgozóipari vállalatok számára, melyekkel akár már pénz befektetése nélkül is Ipar 4.0 fejlesztésbe foghatnak – áll a november 22-én kiadott sajtóközleményben.

A Modern Gyárak Éjszakája rendezvénysorozaton idén 50%-kal többen vettek részt, mint tavaly. A 16 legnépszerűbb gyár teltházzal ment, ezek esetében a maximalizált látogató létszám többszörösére lett volna igény. A tavalyihoz képest nőtt a termelő kkv-k, az iparban dolgozók résztvevői aránya is, a legaktívabbak pedig az egyetemisták és a pályaválasztás előtt állók voltak, akik most bepillantást nyerhettek abba, milyen perspektívát kínálnak az okos gyárak mint üzleti partner vagy munkáltató. Idén is érkeztek teljes családok és az idősebb korosztály is képviseltette magát, ők megtapasztalhatták, hogy az ipar fejlődése nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is teremt az élet számos területén. A regisztrációhoz kötött programok szinte minden helyszínen teljes telítettséggel zajlottak.

Hogy csak néhány példát emeljünk ki, a Schaeffler debreceni gyárába a vártnál is többen érkeztek, hogy megnézzék, a FAG Magyarország Ipari Kft. hogyan járul hozzá a jövő mobilitásához – óriási érdeklődés mellett gördültek a csapágyak.

Nagykanizsán a Tungsram is népszerű volt. Már több héttel a rendezvény előtt beteltek a helyek. Akik időben jelentkeztek, Európa legnagyobb fényforrásgyárának fénycsőgyártó részlegét nézhették meg. Érdekesség, hogy a nagykanizsai üzemben gyártották például azokat a lámpákat, amelyeket a Fantom visszatér című James Bond film elkészítéséhez is használtak. 

A rendezvénysorozat elérte célját, egyre több kkv képviselője és magánszemély kíváncsi arra, hogy milyen lehetőségeket kínál a negyedik ipari forradalom és ennek zászlóshajói, az okosgyárak.

A rendezvény a 2,35 milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló GINOP-1.1.3-2017-0001 kódszámú Ipar 4.0 projekt egyik állomása volt, amelyet az IFKA (Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.) és az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) részvételével létrejött konzorcium valósított meg. A program célja a hazai termelő kkv-k fejlesztésének elősegítése, nyitottságuk fokozása az Ipar 4.0 termelési rendszerek technológiai, ipari automatizálási, vezérlési megoldásai iránt. Részletek a www.ipar4.hu weboldalon.

(SCM)