Átszabja porfólióját az autógyár

2018. október 29. Gyártás | Autóipar

A Volkswagen AG egyetlen cégbe tömöríti a teherautó- és busz-üzletágát, amely a tervek szerint jövőre tőzsdére is lép majd – olvasható a német autógyártó honlapján október 25-én megjelent közleményben.

A bejelentés szerint a Volkswagen teherautógyártó érdekeltsége, a MAN SE a Renk AG-ban lévő 76%-os tulajdonrészét, valamint a 100%-os tulajdonában lévő MAN Energy Solutions SE-t a Volkswagen AG egy leányvállalatának adja át. A most bejelentett ügylet összege a cégek év végi könyv szerinti értékének függvényében várhatóan 1,85 és 2,05 milliárd euró közé tehető. A portfoliótisztítás révén a Volkswagen AG érdekeltsége, a Traton AG teljes egészében a teherautókra, buszokra és digitális szállítási megoldásokra koncentrálhat.

– Döntésünkkel szeretnénk felkészíteni a Tratont arra, hogy nyilvános részvénykibocsátással növelje tőkeerejét. A részvénykibocsátásról a végleges döntést a piaci és a gazdasági környezet függvényében hozzuk majd meg – jelentette ki az ügylet kapcsán Frank Witter, a Volkswagen AG igazgatótanácsának pénzügyi és informatikai egységekért felelős tagja. 

– A tervezett ügylettel lehetővé válik számunkra, hogy fő üzletágunkra koncentrálhassunk a jövőben. Egyúttal tovább finomítjuk a vállalat portfólióját, és egy újabb lépést tehetünk a tőkepiacok felé – mondta Andreas Renschler, a Traton AG vezérigazgatója, aki egy személyben a Volkswagen AG igazgatótanácsának kereskedelmi járművekért felelős tagja.

(SCM)