Új rákgyógyszerek kifejlesztése várható

2018. október 24. Gazdaság | Gyógyszeripar

Az AstraZeneca gyógyszergyár és kutató-fejlesztő vállalkozása, a MedImmune október 23-án bejelentette, hogy az Innate Pharmával meglévő együttműködési megállapodását továbbfejlesztik.

 

A megállapodás célja a vállalatok onkológiai fejlesztéseinek felgyorsítása, hogy a gyógyszerkészítmények a lehető leghamarabb juthassanak el a rászoruló betegekhez. A kiterjesztett együttműködés tovább gazdagítja az AstraZeneca immuno-onkológiai portfólióját a kísérleti és klinikai fázisban egyaránt.

Az ügylettel az AstraZeneca hozzájut az anti-NKG2A onkológiai antitest jogaihoz, s egyúttal továbbfejleszti a 2015-ben az Innate-tel elkezdett együttműködést. Az AstraZeneca ezen kívül opcionális jogokat nyer az IPH5201 –a CD39-et célzó antitest – továbbá klinikai alkalmazás előtti kísérlet fázisában lévő négy molekula gyártására. Az Innate ezen kívül mostanában folyamodott az FDA (az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatósága) által jóváhagyott Lumoxiti (moxetumomab pasudotox) nevű leukámia elleni szernek az Egyesült Államokban és az EU-ban való forgalmazási jogainak engedélyezéséért.

– Az Innate Pharmával folytatott kiterjedt együttműködésünk lehetővé teszi számunkra, hogy tovább erősítsük vezető szerepünket az immuno-onkológiában, és együttműködjünk az Innate világszínvonalú tudományos csapatával a következő generációs immuno-onkológiai megoldások kifejlesztésében – mondta Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója a bejelentés kapcsán.

(SCM)