Új rák elleni gyógyszert eredményezhet a felvásárlás

2018. október 18. Beruházás | Gyógyszeripar

A Novartis október 18-án bejelentette, hogy felvásárolja az amerikai Endocyte nevű biogyógyszerészeti vállalatot – közölte a cég honlapján. 

A rák kezelésére szolgáló célzott terápiák kifejlesztésére szakosodott vállalat részvényeiért darabonként 24 dollárt fizet a Novartis, ami összességében 2,1 milliárd dolláros vételárat jelent.

Az amerikai gyógyszercég többek között a prosztatarák gyógyításában reménykeltően használható gyógyszeralapanyag fejlesztésében ért el jó eredményeket.

Az ügylettől azt reméli a Novartis, hogy egyrészt bővíti majd a vállalat potenciális gyógyszerkínálatát, másrészt a klinikai fejlesztési programok esetében jelent majd előrelépést, különös tekintettel a korai stádiumú prosztatarák kezelésére. 

– A Novartis erőteljesen elkötelezett amellett, hogy tudását és képességeit továbbfejlesztve vezető szerepet töltsön be az új, technológiavezérelt megoldások kifejlesztésében, amelyek célja megfelelni a gyógyszergyártók előtt álló kihívásoknak, különös tekintettel a rákbetegségekre. A ma bejelentett akvizíció, az Endocyte megszerzése kiemelkedő jelentőségű ebben a tekintetben, és azt reméljük tőle, hogy kulcsfontosságú kezelési lehetőségeket nyit meg a betegeink előtt, s egyúttal újabb növekedési pályát nyit a Novartis előtt – mondta Liz Barrett, a Novartis Oncology vezérigazgatója az ügyletet értékelve.

(SCM)