A gyalogosokra is vigyáz az új közlekedésirányítási rendszer

2018. október 11. Egyéb | Autóipar

A Volkswagen a Siemens-szel közösen azon dolgozik, hogy a korábbinál jobban „figyeljenek” autóik a gyalogosokra az útkereszteződésekben – olvasható a VW honlapján október 4-én megjelent hírben.

A fejlesztés alapja, hogy új funkciókkal látják el a jármű és a digitális infrastruktúra közötti kapcsolatot szervező szoftvert. A rendszer a Car2X technology WLANp (ITS-G5) technológiát használja, s a megoldás tesztelése jelenleg folyik Wolfsburg útjain. A kísérlet során 10 közvetítő állomás juttatja el a jelzőlámpák utasításait a WLAN rendszeren keresztül a közelében lévő járművek érzékelőihez. A jövő Car2X technológiával felszerelt járművei képesek lesznek a beérkező információkat értékelni, s arról tájékoztatni a gépkocsi vezetőjét. Ennek segítségével elkerülhető lesz majd például a fölösleges gyorsítás vagy fékezés, mert a vezető képben lesz, hogy van-e esélye elérni egy zöld lámpát, vagy inkább spórolnia kellene az üzemanyaggal. A közeli jövőben az asszisztens-rendszerek képesek lesznek minderre a vezető közbeavatkozása nélkül is.

Ennek a megoldásnak a használatával a rendszer képes lesz sűrűn lakott területeken is biztosítani a járművek folyamatos áramlását. A jövő évben bemutatni tervezett rendszer ehhez képest újabb funkciókkal is el lesz látva. Segítségével például a vezető, illetve a jármű képes lesz tájékozódni arról, hogy az általa nem látott keresztutakon milyen a forgalom, illetve közelednek-e a kereszteződésbe kerékpárosok vagy gyalogosok, s így odaérve számít megjelenésükre. Ezzel nagy mértékben megnő majd azok biztonsága.

(SCM)