Átrendezi kínai érdekeltségét a Suzuki

2018. szeptember 6. Gazdaság | Autóipar

A Suzuki Motor Corporation szeptember 4-én bejelentette, hogy a Chongqing Changan Suzuki Automobile Co., Ltd.-ben lévő részesedését áthelyezi a Chongqing Changan Automobile Co., Ltd. nevű cégbe, amely fele arányban a japán autógyártó tulajdonában van.

A Suzuki holnapján megjelent közlemény szerint a döntésre a Suzuki és a Changan Automobile tárgyalásait követően került sor. Az ügylet főbb részletei az alábbiak. A Suzuki a Changan Suzukiban lévő összes részvényét átruházza a Changan Automoblie-ra. Ezzel együtt a Changan Suzuki menedzsmentje a Changan Automobile 100%-os leányvállalataként tovább működő cégnél folytatja pályafutását. Ugyanakkor a Suzuki által delegált elnök lemond tisztségéről.

A Suzuki hozzájárul ahhoz, hogy a Changan Suzuki a jövőben is gyártsa és forgalmazza a japán autógyár modelljeit. A tranzakció azt követően zárul le, hogy a kínai hatóságok arra engedélyt adtak. A közlemény hangsúlyozza, hogy a most bejelentett változtatásnak szinte semmiféle hatása nincs a Suzuki idei pénzügyi évének eredményére.

– Közel negyed századdal ezelőtt az Altóval törtünk be a kínai piacra, s azóta sokat dolgoztunk a sikerért. A kínai piac azonban a nagyobb méretű autók felé fordult, ezért döntöttünk úgy, hogy minden érdekeltségünket átadjuk a Changan Automobile-nak – magyarázta a döntést Osamu Suzuki, a Suzuki elnöke.

(SCM)